Το καλοκαίρι υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης κολπίτιδων και ιδίως της μυκητιασικής κολπίτιδας λόγω διαταραχής του PH από τη ζέστη και την υγρασία στην περιοχή.
Επίσης η εντονότερη εφίδρωση, η μη συχνή αλλαγή μαγιό, η παραμονή για πολλή ώρα κολπικών ταμπόν, και η κολύμβηση σε μη καλή χλωριωμένη πισίνα είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για τη δημιουργία κολπίτιδων. Γι’ αυτό συνιστάται η εφαρμογή όχι πολύ στενών ρούχων, η συχνή αλλαγή μαγιό, η έγκαιρη μετά το πολύ 30 min και όχι τις μέρες που υπάρχει το πολύ αίμα αφαίρεση του ταμπόν, το καλό σιδέρωμα των εσωρούχων, η μη εφαρμογή πολλών αρωμάτων τις ζεστές ώρες, και η μη χρησιμοποίηση πολλών με το παραμικρό αντιβιοτικών παράλληλα με τη χρήση προβατικών θεωρείται ότι προστατεύουν από τη δημιουργία κολπίτιδων.
Επίσης, συχνές είναι και οι ουρολοιμώξεις λόγω γειτνίασης της ουρήθρας με τον κόλπο. Η μη συχνή κένωση της ουροδόχου κύστεως, η μη λήψη πολλών υγρών, η κατανάλωση αλκοόλ με την αποφυγή κένωσης των κύστεων, καθώς και η σεξουαλική υπερδραστηριότητα είναι παράγοντες που προδιαθέτουν σε ουρολοίμωξη. Συστήνεται συχνή κένωση της ουροδόχου κύστεως, όπως και μετά από κάθε σεξουαλική επαφή, λήψη πολλών υγρών και σωστή υγιεινή της περιοχής.
Άλλη κατηγορία λοιμώξεων που εμφανίζει αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ηπατίτιδα Β,C, HIV, χλαμύδια, γονόκοκκος, και κυρίως ο ιός HPV. Καλή υγιεινή, προσοχή στις εφήμερες επαφές, χρήση προφυλακτικών είναι κάποια από τα μέτρα που προστατεύουν έως ένα ποσοστό από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Αξίζει να αναφερθούμε στο σύνδρομο τοξικού shock(TSS). Είναι σπάνια και θανατηφόρα ασθένεια. Προκαλείται από τις τοξίνες του Staphylococcusaureusκαι Staphylococcuspyogenes. Ανευρίσκονται συχνά σε γυναίκες που χρησιμοποιούν κολπικά ταμπόν και η χρήση είναι πάνω από 6 ώρες, ιδίως, αν συνδυαστεί από ρωγμές του κολπικού βλεννογόνου από το ίδιο το ταμπόν ή από σεξουαλική επαφή.
Επίσης, συνιστάται αντιβιοτικό με υψηλό δείκτη προστασίας και κυρίως, σε περιοχές που υπάρχουν ουλές.
Επίσης μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι οι έγκυες γυναίκες και σε αυτές ισχύουν όλα τα παραπάνω με πολλές ιδιαιτερότητες.
Π.χ. να μην εκτίθενται στον ήλιο τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας και να κολυμπούν σε καθαρά νερά. (Είναι μύθος η απαγόρευση της κολύμβησης από τις εγκύους, ιδίως όταν δεν υπάρχουν αντενδείξεις όπως επιπλοκές στην κύηση).
Έτσι συνιστούμε αποφυγή κυκλοφορίας τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας αλλά να επιδιώκουν να πάνε μια βόλτα (βοηθά αυτό στην απορρόφηση του οιδήματος στα κάτω άκρα).
Όταν πρήζονται τα κάτω άκρα, δροσερό ντους και τα πόδια σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό προς ζεστό νερό και προσθήκη αλατιού και μετά ανάρροπη θέση σε ένα μαξιλάρι.
Αποφυγή των σκούρων χρωμάτων στα ρούχα. Οπωσδήποτε μαζί αντιηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου. Να καταναλώνουν άφθονα φρούτα και σοκολάτα και αρκετή ποσότητα νερού. Να περιορίζεται η λήψη του αλατιού (επιδείν το οίδημα), αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών και αποφυγή λήψης καθημερινά τροφών με πολλές θερμίδες όπως λίπη, μπισκότα, σοκολάτες, πίτσες, παγωτά, αναψυκτικά.
Πηγή: http://www.vtsironis.gr/