Μια νέα μεγάλη επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Ουψάλα της Ελβετίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περιοδοντικές παθήσεις (ουλίτιδα – περιοδοντίτιδα) καθώς και η απώλεια των αυτοφυών δοντιών αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Ιατρικό περιοδικό “Journal of Preventive Cardiology”.
Περισσότεροι από 15.000 ασθενείς από 39 χώρες με ιστορικό χρόνιας στεφανιαίας νόσου και με ένα τουλάχιστον παράγοντα κινδύνου έδωσαν πληροφορίες για την στοματική υγιεινή τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η περιοδοντίτιδα είναι συχνή σ’ αυτή την ομάδα ασθενών και συνοδεύεται από αρκετούς καρδιαγγειακούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες κινδύνου. Εντυπωσιακό είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο 40% των ασθενών είχαν λιγότερα από 16, αυτοφυή, δόντια ενω 25% των ασθενών εμφάνιζαν αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα των δοντιών τους.
Αντίθετα, παρατηρήθηκε ότι η καλή στοματική υγιεινή συσχετίζεται μελιγότερους παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας νόσου, όπως χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου αίματος, LDL (κακής) χοληστερόλης, συστολικής αρτηριακής πίεσης και κοιλιακής παχυσαρκίας. Φαίνεται ότι οι παθήσεις του περιοδοντίου αυξάνουν τα επίπεδα πρωτεϊνών φλεγμονής στο αίμα, όπως η CRP και το ινωδογόνο, παράγοντες που ενοχοποιούνται για πρόκληση αγγειακής καρδιακής νόσου.
Τα ευρήματα της παραπάνω μελέτης ενισχύουν προ-υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και της στεφανιαίας νόσου υπάρχουν κοινοί παράγοντες κινδύνου. Παράλληλα εγείρουν το ερώτημα σε ποιο βαθμό η «αυτοκαθοριζόμενη» στοματική υγιεινή μπορεί ν’ αποτελέσει χρήσιμο δείκτη υπολογισμού του καρδιαγγειακού κινδύνου και της επίπτωσης της στεφανιαίας νόσου.
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο Πρότυπο Οδοντιατρικό Κέντρο Πειραιά