Η ψυχολογία μας παίζει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της συνολικής υγείας και ευεξίας μας. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε για τον εαυτό μας, το σώμα μας και τον κόσμο γύρω μας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική μας υγεία.
Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα της σύνδεσης μεταξύ ψυχολογίας και υγείας είναι το φαινόμενο placebo. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο παίρνει ένα φάρμακο ή λαμβάνει μια θεραπεία που δεν έχει θεραπευτική αξία, αλλά εξακολουθεί να βιώνει μια θετική αλλαγή στην κατάστασή του. Πιστεύεται ότι οφείλεται στην πεποίθηση και τις προσδοκίες του ατόμου ότι η θεραπεία θα έχει αποτέλεσμα. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του πώς σκεφτόμαστε και πώς μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που το σώμα μας ανταποκρίνεται σε διαφορετικά ερεθίσματα.
Το άγχος είναι ένας άλλος σημαντικός ψυχολογικός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της κατάθλιψης. Το άγχος μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις υπάρχουσες συνθήκες και να κάνει πιο δύσκολη τη διαχείρισή τους. Είναι σημαντικό να βρείτε υγιείς τρόπους διαχείρισης του άγχους, όπως μέσω της άσκησης, του διαλογισμού και της συνομιλίας με έναν θεραπευτή.
Η αυτοεκτίμηση και η εικόνα του σώματός μας μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στη σωματική μας υγεία. Τα άτομα που έχουν θετική εικόνα για τον εαυτό τους και υψηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να φροντίσουν τόσο την ψυχική τους όσο και την σωματική τους υγεία, άρα και πιο ευνοϊκές γι’ αυτούς επιλογές. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που έχουν αρνητική εικόνα για την εμφάνισή τους και χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να επιδίδονται σε συμπεριφορές που είναι επιβλαβείς για την υγεία τους, όπως διατροφικές διαταραχές μέχρι και κατάχρηση ουσιών.
Εκτός από τα παραπάνω, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και αντιδρούμε στον κόσμο γύρω μας μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην υγεία μας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που τείνουν να είναι αισιόδοξοι και έχουν θετική στάση στη ζωή τείνουν να έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία από εκείνους που είναι απαισιόδοξοι. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος και τις αντιξοότητες.
Συμπερασματικά, η ψυχολογία μας παίζει ζωτικό ρόλο στον καθορισμό της συνολικής υγείας και ευεξίας μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική μας υγεία και να λάβουμε μέτρα για να τα διαχειριστούμε με υγιή τρόπο. Αν κάτι πρέπει να είναι αυτονόητο και δεδομένο, αυτό είναι η αποδοχή και παραδοχή ότι ο ψυχισμός είναι μέρος του ανθρώπινου οργανισμού και μπορεί να αρρωστήσει άρα μπορεί και να θεραπευτεί.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;