Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι σημερινοί μπαμπάδες περνούν 3 φορές περισσότερο χρόνο από τους αντίστοιχους των προηγούμενων γενεών. Τα παιδιά μας πλέον μεγαλώνουν σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από αυτόν των παππούδων, ακόμη και των γονιών μας.
Το 1982 το 42% των μπαμπάδων είχαν παραδεχτεί σε έρευνα ότι δεν έχουν αλλάξει ποτέ τους πάνα. Σήμερα, το νούμερο αυτό έχει πέσει σε ποσοστό μικρότερο του 5%. Πλέον, περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους και συμμετέχουν ενεργά στην ανατροφή τους, καθώς και στις δουλειές του σπιτιού. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μεγαλώνουν πιο χαρούμενα, καθώς το ταμπού ότι ο μπαμπάς πρέπει να είναι σκληρός και να μην δείχνει τα συναισθήματα του, έχει σχεδόν εκλείψει. Έτσι, οι μπαμπάδες δεν διστάζουν να πάρουν αγκαλιά τα κορίτσια, αλλά και τα αγόρια τους, εκφράζοντας την εκτίμησή τους.
Οι μπαμπάδες θέλουν ίσα δικαιώματα στην ανατροφή των παιδιών τους
Με το ποσοστό των μητέρων που εργάζονται να είναι μεγαλύτερο από ποτέ, δεν υπάρχει πλέον λόγος για τους μπαμπάδες να μην έχουν ισότιμο ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους. Τα βοηθούν να κάνουν μπάνιο, μαζεύουν μαζί τα παιχνίδια τους, τα παίρνουν από το δημοτικό σχολείο στο σχόλασμα. Ακόμη, τα μικρά κορίτσια φαίνεται να μεγαλώνουν πιο δυναμικά από ποτέ, καθώς πλέον μεγαλώνονυ με το πατρικό πρότυπο στην καθημερινότητα τους. Παίζουν μαζί αθλήματα, φτιάχνουν έπιπλα, βλέπουν μαζί τένις. Επιπλέον, οι σημερινοί μπαμπάδες θυμίζουν συνεχώς στις μικρές τους κόρες ότι δεν υστερούν συγκριτικά με τα αγόρια συνομήλικούς τους και πως κανείς δεν μπορεί να τους πει ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι μόνο και μόνο επειδή είναι «κορίτσια».
Η σχέση αυτή ανακουφίζει τις μητέρες
Η σημερινή γυναίκα είναι ένα …πολυμηχάνημα. Συνδυάζει καριέρα, δουλειές του σπιτιού, μητρότητα και προσωπική ζωή. Έτσι, η αύξηση της συμμετοχής του άντρα στα οικιακά είναι μία μεγάλη ελάφρυνση στον φόρτο εργασίας που έχει η γυναίκα. Η νέα αυτή κατάσταση μόνο θετική είναι και για τις δύο μεριές. Τα παιδιά μεγαλώνουν και δεν έχουν παράπονο πως δεν βλέπουν αρκετά κάποιον από τους δύο γονείς. Οι μπαμπάδες έρχονται πιο κοντά στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να νιώθουν και οι ίδιοι μεγαλύτερη ικανοποίηση. Τέλος, η συμμετοχή στις δουλειές του σπιτιού όπως το μαγείρεμα, τους κάνει να νιώθουν πιο χρήσιμοι.