Η βιομηχανία της μόδας είναι γεμάτη αναφορές ότι οι hippy και οι boho εμφανίσεις επιστρέφουν στις πασαρέλες και στους δρόμους. Οι αληθινοί θαυμαστές του μποέμ στυλ και οι αυθεντικοί hippie fashionistas συνοφρυώνονται με την επικρατούσα σύγχυση μεταξύ αυτών των δύο τάσεων, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν λέει ότι είναι κακό. Θα συγκρίνουμε και θα αντιπαραβάλλουμε αυτά τα αντισυμβατικά και ελεύθερα στυλ σήμερα.
Yπάρχουν και εκείνοι που ντύνονται τακτικά με τέτοιους τρόπους. Είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε γιατί αυτό συνεχίζει να συμβαίνει. Αν και σαφώς δεν είναι ο κανόνας, νιώθουν μεγάλη υπερηφάνεια που επιδεικνύουν το στυλ τους. Σε τι ή σε ποιον αποδίδουν τη δημιουργικότητά τους; Επίσης, θα μπορούσατε να εξηγήσετε τις διακρίσεις μεταξύ μποέμ και χίπι στυλ;
Οι hippie και boho εμφανίσεις έχουν ιστορική προέλευση και απολαμβάνουν περιστασιακές σύγχρονες αναζωπυρώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι προέρχονται από διάφορες τοποθεσίες (από γεωγραφική άποψη και από φιλοσοφική επίσης).
Hippie Style – πολιτικές ανυσηχίες
Το στυλ hippie προφανώς υποκινήθηκε από πολιτικές ανησυχίες. Οι πρώτοι χίπις, που υποστήριζαν μια unisex γκαρνταρόμπα, ζωηρά χρώματα, τζιν παντελόνια, σανδάλια, μακριά μαλλιά και χρωματιστές χάντρες, σίγουρα επαναστατούσαν ενάντια στο status quo προωθώντας έναν μικρό αριθμό ριζοσπαστικών ιδεών. Τα ρούχα που φορούσαν έκαναν μια δήλωση για το ποιοι ήταν ως άτομα και ως μέλη μιας ομάδας με κοινή ταυτότητα και σύνολο αξιών.
Boho style – γυναικεία υπόθεση
Η μποέμικη μόδα δεν είναι μια πολιτική δήλωση, αλλά έχει τις ρίζες της σε μια ξεχωριστή πολιτιστική σφαίρα. Αν και τα boho ρούχα ξεκίνησαν στην εποχή των χίπις, αντιπροσωπεύουν έναν τρόπο ζωής και μια προσέγγιση αυτοέκφρασης που υιοθετήθηκαν ευρέως από τις γυναίκες. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το στυλ boho δεν είναι ουδέτερο ή κατάλληλο και για τα δύο φύλα. Αντίθετα, γιορτάζει τις μοναδικές ιδιότητες των γυναικών δίνοντας έμφαση στη θηλυκότητα, ένα συγκεκριμένο είδος παρακμιακής πολυπλοκότητας και μια μεγάλη ποικιλία από διακριτικά στοιχεία boho που μπορούν να βοηθήσουν κάθε γυναίκα να ξεχωρίσει από το πλήθος. Το στυλ boho έχει γίνει ένα διαχρονικό έμβλημα της γυναικείας μόδας επειδή έδινε προτεραιότητα στην αισθητική έναντι της πολιτικής.
The History of Bohemian Fashion vs. Hippie Clothing
Η δημοτικότητα των μποέμ στυλ μπορεί να εντοπίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα στην Ευρώπη, όταν φοριόνταν λιγότερο για λόγους συμμόρφωσης με τις επικρατούσες τάσεις της μόδας και περισσότερο ως τρόπος να κάνει κανείς μια ριζοσπαστική καλλιτεχνική δήλωση και να απολαύσει τη δική του δημιουργική ελευθερία. Ήταν και είναι ένας τρόπος για πολλούς να εκφραστούν χωρίς αναστολές, αλλά το σύγχρονο boho δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στο να κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες.
Η προέλευση της μόδας των χίπηδων
Ωστόσο, η προέλευση της μόδας των χίπηδων υποκινήθηκε από κάτι εντελώς άλλο. Οι νέοι εκείνης της εποχής άρχισαν να διαμαρτύρονται για αυτό που θεωρούσαν λάθος με τον κόσμο στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ο πόλεμος του Βιετνάμ ήταν η αρχική σπίθα για αυτό. Μια νέα αντικουλτούρα αναδύθηκε από αυτά τα συναισθήματα άγχους, επιθετικότητας και δυσαρέσκειας κατά του κατεστημένου. Η μόδα των χίπηδων, με τα φαρδιά ρούχα, τα μακριά μαλλιά, τις κορδέλες λουλουδιών, τα μοτίβα με συνονθύλευμα και τα σκισμένα τζιν, ήταν περισσότερο για να κάνει μια τολμηρή αντι-κατεστημένη δήλωση σχετικά με τα αδικαιολόγητα συναισθήματα των οπαδών της παρά με την έκφραση ατομικής δημιουργικότητας.
Οι άνθρωποι που ταυτίστηκαν με την αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960, η οποία είχε τις ρίζες της στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα της δεκαετίας του 1960 αλλά γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, έγιναν γνωστοί ως χίπις. Ο όρος «χίπις» αρχικά αναφερόταν στους μπίτνικ που εγκαταστάθηκαν στο Γκρίνουιτς Βίλατζ και στη γειτονιά Haight-Ashbury της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο, αντίστοιχα. Αρχικά επινοήθηκε από τον συγγραφέα του San Francisco Chronicle Herb Caen, ο όρος “χίπις” χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο.
Hip και hep είναι φράσεις αργκό των οποίων η ιστορία είναι θολή. Και οι δύο όροι, που προέκυψαν από τη δεκαετία του 1920, υποδήλωναν “έξυπνο, τώρα δημοφιλές, πλήρως ενημερωμένο” στο λεξιλόγιο jive της δεκαετίας του 1940. Το χιπ έγινε δημοφιλές από τους Beats και οι πρώτοι χίπις ακολούθησαν τη γλώσσα και τα αντιπολιτισμικά ιδανικά των Beats. Πολλοί χίπις έκαναν χρήση ναρκωτικών όπως μαριχουάνα, LSD και μανιτάρια ψιλοκυβίνης για να βιώσουν υψηλά επίπεδα συνείδησης, και επίσης δημιούργησαν τις δικές τους κοινότητες, άκουγαν ψυχεδελική μουσική και συμμετείχαν στη σεξουαλική επανάσταση.
Η μουσική βιομηχανία, τα μέσα ενημέρωσης, η λογοτεχνία και οι τέχνες επηρεάστηκαν από το στυλ και τις πεποιθήσεις των χίπις. Η αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην κυρίαρχη κοινωνία, η οποία έκτοτε έχει υιοθετήσει πολλές αξίες των χίπις. Η υπεράσπιση των χίπηδων για θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό, καθώς και η εκλαΐκευση των ανατολικών φιλοσοφικών και ασιατικών πνευματικών αντιλήψεων, έχει γίνει ευρέως αποδεκτή.
Διάβασε επίσης:
Διακοπές σε νησί: Τα σανδάλια που ΠΡΕΠΕΙ να βάλεις στην βαλίτσα σου!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;