Ζούμε σε μια εποχή που η συνεχής απασχόληση έχει γίνει τρόπος ζωής και θέλουμε μόνιμα να είμαστε busy. Δεν είναι μόνο οι πολλές υποχρεώσεις, αλλά και η κοινωνική επιβεβαίωση που λαμβάνουμε από αυτό. Όπως τόνισε η συγγραφέας και leadership coach Dorie Clark στην ομιλία της “Ο αληθινός λόγος που θες να κρατάς τον εαυτό σου απασχολημένο”, αυτή η τάση συχνά κρύβει βαθύτερες ανησυχίες.

Οι περισσότεροι από εμάς παραπονιόμαστε για τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής, αλλά σπάνια κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές. Γιατί; Γιατί φοβόμαστε να σταματήσουμε, να δούμε τα δύσκολα της ζωής κατάματα και να τα αντιμετωπίσουμε.

Το παράδοξο της στρατηγικής σκέψης

Μια έρευνα του Management Research Group αποκάλυψε ένα ενδιαφέρον παράδοξο:

  • Το 97% των στελεχών πιστεύει πως η μακροπρόθεσμη στρατηγική σκέψη είναι κλειδί για την επιτυχία.
  • Ωστόσο, το 96% δηλώνει πως δεν βρίσκει χρόνο να σκεφτεί στρατηγικά.

Η καθημερινότητα των εργαζομένων γεμίζει με αμέτρητα emails, συναντήσεις και μικροδουλειές. Έτσι, δεν απομένει χρόνος για δημιουργική ή στρατηγική σκέψη. Ο εγκέφαλος κουράζεται από τα “μικρά” και χάνει την ευκαιρία να ασχοληθεί με τα “μεγάλα”.

Γιατί επιλέγουμε να είμαστε busy;

Η κουλτούρα της συνεχούς απασχόλησης δεν είναι τυχαία. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Columbia, υπό την καθοδήγηση της Silvia Bellezza, διαπίστωσε πως σε κουλτούρες όπως η αμερικανική, η απασχόληση έχει γίνει σύμβολο status. Το να είσαι “απασχολημένος” ισοδυναμεί με το να είσαι σημαντικός και σε ζήτηση.

busy

Αλλά πέρα από την κοινωνική επιβεβαίωση, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που μας ωθούν στη συνεχή απασχόληση.

Ο φόβος της αβεβαιότητας

Ο εγκέφαλός μας αποφεύγει την αβεβαιότητα γιατί του προκαλεί άγχος. Σύμφωνα με μελέτες, η ψυχολογική αβεβαιότητα μπορεί να είναι εξίσου επώδυνη με τον σωματικό πόνο. Είναι πιο εύκολο να γεμίζουμε το χρόνο μας με δουλειές παρά να αντιμετωπίσουμε το “τι θα γίνει αν”.

Η αποφυγή των δύσκολων θεμάτων

Είναι πιο άνετο να γεμίζουμε τον χρόνο μας με μικροδουλειές παρά να σκεφτόμαστε ερωτήματα που μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Ερωτήσεις όπως “Είμαι στη σωστή δουλειά;” ή “Πρέπει να μείνω σε αυτή τη σχέση;” είναι απαιτητικές και αγχωτικές. Η συνεχής απασχόληση γίνεται ένας τρόπος να αποφεύγουμε αυτά τα ερωτήματα.

Το “μούδιασμα” του πόνου

Η εργασία, συχνά αναφέρεται και ως “εργασιοθεραπεία”, προσφέρει προσωρινή ανακούφιση από τα δύσκολα της ζωής. Από αρρώστιες μέχρι συναισθηματικές απώλειες, κρατώντας τον εαυτό μας απασχολημένο, μουδιάζουμε τον πόνο. Όμως, αυτό δεν λύνει τα προβλήματα· απλά τα καλύπτει.

Η αληθινή αιτία που είσαι busy

Όλοι αυτοί οι λόγοι συνοψίζονται σε έναν: Όταν είμαστε απασχολημένοι, αποφεύγουμε να δούμε κατάματα τα δύσκολα. Αποφεύγουμε να αναρωτηθούμε τι πραγματικά θέλουμε από τη ζωή, τι μας γεμίζει και ποια είναι τα όνειρά μας.

Όπως σημείωσε η Dorie Clark, η πραγματική ελευθερία δεν είναι να γεμίζεις τη μέρα σου με αμέτρητες υποχρεώσεις. Είναι να δημιουργείς χώρο για σκέψη και να επιλέγεις συνειδητά πώς και με ποιους θες να περνάς τον χρόνο σου.

Επιλέγοντας την ελευθερία

Την επόμενη φορά που θα είσαι busy και θα βρεθείς με γεμάτο πρόγραμμα, σκέψου: Είναι όλα αυτά απαραίτητα; Μπορείς να αφήσεις χώρο για να αναπνεύσεις, να σκεφτείς και να ανακαλύψεις τι πραγματικά έχει σημασία; Η ζωή δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Είναι ένα ταξίδι που αξίζει να απολαμβάνουμε, να το ζούμε με ειλικρίνεια και με συνείδηση για τις επιλογές μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.