Αν ανήκεις σε εκείνους που βρίσκονται συχνά στο κρεβάτι με πυρετό, βήχα ή κρυολόγημα, πιθανότατα αναρωτιέσαι τι μπορεί να φταίει. Το να αρρωσταίνεις εύκολα από ιώσεις και λοιμώξεις είναι συχνά ενοχλητικό, αλλά ίσως και ένδειξη ότι κάτι χρειάζεται να αλλάξει στον τρόπο ζωής σου ή στο περιβάλλον σου. Ας δούμε μερικούς λόγους που μπορεί να ευθύνονται που αρρωσταίνεις τόσο συχνά!

Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η «ασπίδα» του σώματός μας ενάντια σε μικρόβια και ιούς. Όταν το ανοσοποιητικό είναι εξασθενημένο, ο οργανισμός δυσκολεύεται να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω:

  • Έλλειψης ύπνου
  • Κακής διατροφής (ανεπάρκεια βιταμινών όπως η C, η D και ο ψευδάργυρος)
  • Χρόνιου στρες

Έλλειψη ξεκούρασης

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συχνά μας επιβάλλει να τρέχουμε ασταμάτητα, με αποτέλεσμα να μην δίνουμε στο σώμα μας την ευκαιρία να ανακάμψει. Αν δεν κοιμάσαι αρκετά ή αν δουλεύεις πολλές ώρες χωρίς διαλείμματα, ο οργανισμός σου είναι πιο ευάλωτος σε ιώσεις.

Έκθεση σε μικρόβια και ιούς

Αν εργάζεσαι ή συναναστρέφεσαι συχνά με κόσμο (π.χ. σε γραφείο, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία), οι πιθανότητες να εκτεθείς σε ιούς αυξάνονται. Αυτό, σε συνδυασμό με κακές συνήθειες υγιεινής, όπως το να μην πλένεις συχνά τα χέρια σου, μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή.

Κακές συνήθειες υγιεινής

Ακόμη και αν φροντίζεις τη διατροφή και τον ύπνο σου, η έλλειψη προσοχής σε καθημερινές συνήθειες μπορεί να παίζει ρόλο. Παραδείγματα:

  • Το να αγγίζεις το πρόσωπό σου χωρίς να έχεις πλύνει τα χέρια σου
  • Το να μην καθαρίζεις συχνά αντικείμενα που χρησιμοποιείς (κινητό, πληκτρολόγιο)

Υποκείμενα νοσήματα

Μερικές φορές, οι συχνές ασθένειες μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου υποκείμενου προβλήματος, όπως:

  • Αλλεργίες που επηρεάζουν την αναπνοή
  • Θυρεοειδοπάθειες
  • Χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης

Ανεπαρκής διατροφή

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στη θωράκιση του ανοσοποιητικού. Εάν η διατροφή σου δεν περιλαμβάνει αρκετά φρούτα, λαχανικά και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, ο οργανισμός σου δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αμυνθεί.

Τι μπορείς να κάνεις

Αν βλέπεις τον εαυτό σου να ταλαιπωρείται συχνά, υπάρχουν βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να βελτιώσεις την υγεία σου:

  1. Βελτίωσε τη διατροφή σου με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα.
  2. Δώσε προτεραιότητα στον ύπνο και περιόρισε το στρες.
  3. Περιόρισε την έκθεση σε μικρόβια, πλένοντας τακτικά τα χέρια σου.
  4. Κάνε τακτική άσκηση για να ενισχύσεις το σώμα σου.
  5. Επισκέψου έναν γιατρό για εξετάσεις, αν οι συχνές ιώσεις είναι χρόνιο φαινόμενο.

Οι συχνές ασθένειες δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοείς. Εξετάζοντας τις συνήθειές σου και υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες να αρρωσταίνεις. Θυμήσου, όμως, ότι η βοήθεια ενός ειδικού είναι πάντα σημαντική για να εντοπίσεις την πραγματική αιτία.

Διάβασε επίσης:

Πως να προστατευτείς από τη γρίπη και το κρυολόγημα

Leave a Reply

Your email address will not be published.