Το Gaslighting είναι μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης στην οποία ένα άτομο επιδιώκει να σπείρει τους σπόρους της αμφιβολίας σε ένα στοχευμένο άτομο ή ομάδα. Τον κάνουν να αμφισβητήσει τη μνήμη, την αντίληψη ή τη λογική του.
Πώς βγήκε ο όρος Gaslighting
Ο όρος προέρχεται από το θεατρικό έργο του 1938 “Gas Light”, όπου ένας σύζυγος χειραγωγεί τη γυναίκα του ώστε να πιστέψει ότι χάνει τα λογικά της. Το Gaslighting περιλαμβάνει μια σειρά συμπεριφορών που έχουν σχεδιαστεί για να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη κάποιου στην κατανόηση της πραγματικότητας, κερδίζοντας έτσι την εξουσία πάνω του.
Πώς θα το καταλάβεις;
Το Gaslighting μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, συχνά ξεκινώντας διακριτικά και αυξάνοντας σε ένταση με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να φαίνεται ότι κάποιος αρνείται κατηγορηματικά ότι είπε κάτι, ακόμη και όταν έχετε ξεκάθαρες αποδείξεις για το αντίθετο. Επίσης, απορρίπτει τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας ως υπερβολικές αντιδράσεις. Απαντάει με φράσεις όπως “είσαι τρελός, είσαι υπερβολικός, έχεις γίνει υπερβολικά ευαίσθητος, όλο γκρινιάζεις“. Ένας Gaslighter μπορεί επίσης να μετατοπίσει την ευθύνη, αποδίδοντας τις ακατάλληλες συμπεριφορές του σε εσάς, υποδηλώνοντας ότι είστε πολύ ευαίσθητοι ή θυμάστε λάθος γεγονότα. Μπορεί να σας απομονώσουν από τους φίλους και την οικογένειά σας, καθιστώντας σας πιο δύσκολο να επαληθεύσετε τις αντιλήψεις σας ή να λάβετε υποστήριξη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι τακτικές μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική διάβρωση της αυτοεκτίμησης και της αυτονομίας, καθιστώντας δύσκολο για το θύμα να εμπιστευτεί την κρίση του ή να διεκδικήσει τα θέλω ή τις ανάγκες του.
Πώς θα το αποφύγεις
Η αναγνώριση του gaslighting περιλαμβάνει την παρατήρηση αυτών των προτύπων συμπεριφοράς και την κατανόηση του αντίκτυπού τους στην ψυχική σας υγεία. Είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα σταθερό δίκτυο υποστήριξης, να αναζητάτε επαγγελματική βοήθεια εάν χρειάζεται και να αναπτύσσετε στρατηγικές για να επιβεβαιώσετε την αίσθηση της πραγματικότητας. Ο καθορισμός ορίων, η τεκμηρίωση των αλληλεπιδράσεων και η ενασχόληση με πρακτικές αυτοφροντίδας είναι κρίσιμα βήματα για την προστασία του εαυτού σας από τις βλαβερές συνέπειες ενός Gaslighter.
Διάβασε επίσης:
Mobbing: Το φαινόμενο που μοιάζει με το bulling… στον χώρο εργασίας!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;