Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, δημοσιευμένη στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, διερεύνησε την αλληλεπίδραση μεταξύ της διάρκειας ύπνου και της ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από την εθνική μελέτη FinHealth 2017 και περιελάμβανε 5.043 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν τη συνήθη διάρκεια του ύπνου τους καθώς και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Η έρευνα εξέτασε επίσης διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάρκεια του ύπνου, όπως δημογραφικά, ψυχολογικά και κοινωνικοοικονομικά δεδομένα.

Συνιστώμενες διάρκειες και διατροφικές συστάσεις

Για τους ενήλικες, η μέση συνιστώμενη διάρκεια ύπνου κυμαίνεται από 7 έως 9 ώρες τη νύχτα. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την κατανάλωση τουλάχιστον 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Τί έβγαλε η έρευνα

Η μελέτη αποκάλυψε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της μη συνιστώμενης διάρκειας ύπνου (είτε λιγότερες είτε περισσότερες ώρες) και της μειωμένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τη διάρκεια του ύπνου τους: μικρή, κανονική και μεγάλη διάρκεια. Όσοι κοιμόντουσαν λίγες ώρες κατανάλωναν 37 γραμμάρια λιγότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ όσοι κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες κατανάλωναν 73 γραμμάρια λιγότερα, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν φυσιολογικές ώρες.

Διατροφικοί και ψυχολογικοί παράγοντες

Ακόμα και όταν λαμβάνονταν υπόψη άλλοι παράγοντες, η διατροφή εξακολουθούσε να επηρεάζει σημαντικά τη διάρκεια του ύπνου. Οι «νυχτερινοί τύποι» που κοιμούνται πολύ λιγότερες ώρες έχουν την τάση να ακολουθούν πιο ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Φρούτα και μελατονίνη λέει η έρευνα

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως κεράσια, ακτινίδιο, ντομάτες και αγγούρια, περιέχουν υψηλά επίπεδα μελατονίνης, μια ορμόνη που είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών και των προτύπων ύπνου.

Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της διατροφής για τη συνολική υγεία και την ανάγκη για υγιή πρότυπα ύπνου και διατροφής για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ενηλίκων.

Διάβασε επίσης:

Ύπνος: 7 συνήθειες που σε εμποδίζουν να κοιμηθείς καλά