Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση του σωματικού μας βάρους. Οι διακοπές των Χριστουγέννων όμως μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στην κατανάλωση λιγότερο υγιεινών τροφίμων και στην πρόσληψη περισσότερων θερμίδων. Προκειμένου να επανέλθουμε σταδιακά στη ρουτίνα μας και να χάσουμε τα περιττά κιλά των γιορτών, μπορούμε να εφαρμόσουμε τα μικρά tips που προτείνει το τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό
Μελέτες έχουν καταδείξει επανειλημμένα ότι η πρόσληψη πρωινού γεύματος βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους. Κάποιες υγιεινές επιλογές αποτελούν τα δημητριακά ολικής αλέσεως με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, τα αυγά ομελέτα με διάφορα λαχανικά και ελάχιστο ελαιόλαδο.
Κατανάλωσε σνακ μέσα στην ημέρα με προσοχή
Ιδανικά, πρέπει να δίνεται έμφαση σε υγιεινές επιλογές. Φρέσκα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, λαχανικά, γιαούρτι. Μεγάλη πρόκληση είναι η κατανάλωση των σνακ που έχουν απομείνει με μέτρο, καθώς μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άλλα γλυκά ή και αλμυρά σνακ είναι άμεσα διαθέσιμα και σε μεγάλες ποσότητες. Προτείνεται τέτοια σνακ να υπάρχουν σε μικρές ποσότητες, σε μη εμφανή σημεία μέσα στο σπίτι και να καταναλώνονται σε ειδικές περιστάσεις και όχι κάθε μέρα. Επίσης, προτείνεται η παρασκευή τους με πιο υγιεινά και πιθανώς λιγότερο θερμιδογόνα συστατικά (π.χ. αποξηραμένα φρούτα αντί ζάχαρης, ελαιόλαδο αντί βουτύρου, γιαούρτι αντί κρέμας γάλακτος). Ο τρόπος που επιλέγετε να μαγειρέψετε ένα τρόφιμο μπορεί να αλλάξει σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο αυτού.
Απόφυγε το τηγάνισμα και τα λιπαρά
Το ελαιόλαδο πρέπει (με μέτρο) να αποτελεί την κυρίαρχη λιπαρή ύλη. Η προσθήκη ξηρών καρπών και σπόρων (π.χ. λιναρόσπορος) μπορεί να προσφέρει «καλά» λιπαρά οξέα. Το κρέας θα πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν πιο άπαχο και χωρίς πέτσα. Μείωσε την προσθήκη σως ή σάλτσας στα συνοδευτικά πιάτα (π.χ. πατάτες, ρύζι, σαλάτα), όπως και αλατιού. Εφόσον χρησιμοποιηθεί σως ή σάλτσα, καλύτερα είναι να επιλεγεί ένα προϊόν με χαμηλά λιπαρά (π.χ. μαγιονέζα light). Εναλλακτικά, η προσθήκη λεμονιού, ξυδιού, φρέσκων μυρωδικών και μπαχαρικών μπορεί να δώσει γεύση και να μειώσει την ανάγκη για προσθήκη αλατιού.
Οι σαλάτες συστήνεται να περιέχουν ποικιλία λαχανικών
Επιπλέον, τα λαχανικά να είναι ωμά ή μαγειρεμένα στον ατμό, καθώς με αυτό τον τρόπο διατηρούν καλύτερα τις βιταμίνες. Η μερίδα του γλυκού πρέπει να είναι μικρή και μπορεί να συμπληρώνεται από φρέσκα φρούτα.
Το κόλπο πριν το πάρτι
Η κατανάλωση ενός υγιεινού μικρού σνακ πριν το πάρτι (π.χ. γιαούρτι, βρώμη με γάλα) μειώνει την πείνα και βοηθάει στον έλεγχο της κατανάλωσης τροφής κατά τη διάρκεια αυτού. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του πάρτι, ειδικά όταν υπάρχει μπουφές, είναι καλό να αποφεύγεται η επιλογή μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, καθώς αυτό μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής. Από την άλλη πλευρά, συστήνεται η κατανάλωση λιγότερων και πιο υγιεινών τροφίμων (π.χ. όσπρια, ψητά λαχανικά, άπαχο ψητό κρέας και γενικά «στεγνά» τρόφιμα που δεν περιέχουν σως και σάλτσες).
Η “παγίδα” του αλκοόλ
Μια άλλη «παγίδα» αποτελεί η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, τα οποία περιέχουν αρκετές «κενές» θερμίδες, δηλαδή δεν παρέχουν μικροθρεπτικά συστατικά (π.χ. βιταμίνες). Συστήνεται η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κρασιού ή μπύρας και αποφυγή ποτών με σάκχαρα (π.χ. λικέρ, κοκτέιλ). Μια εναλλακτική είναι τα ποτά χωρίς αλκοόλ, με καλύτερη επιλογή να αποτελεί η σόδα είτε σκέτη είτε με γεύσεις, σε κάθε περίπτωση χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Διαβάστε επίσης: Συμβουλές για να αποφύγετε το «skin hangover» αυτά τα Χριστούγεννα | Thats Life. Life as it is!
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.