Αυτή η εύκολη συνταγή για φαλάφελ στο φούρνο γίνεται με φρέσκα βότανα, σκόρδο και μπαχαρικά. Εντελώς νόστιμο, και με λίγες θερμίδες.
Συστατικά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
- 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 x 400 g τενεκέδες ρεβίθια, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 3 κουταλιές της σούπας αλεσμένο κύμινο
- 2 κσ αλεσμένο κόλιανδρο
- 2 κουταλιές της σούπας νιφάδες θαλασσινού αλατιού
- 30g φύλλα κόλιανδρου, χοντροκομμένα
- 30g φύλλα μαϊντανού πλατύφυλλα, χοντροκομμένα
- 40g απλό αλεύρι
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- σπρέι ελαιολάδου
Για το τζατζίκι
- 200ml απλό γιαούρτι 0% λιπαρά
- 140g κομμάτι αγγούρι, τριμμένο
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοτριμμένη
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μέντας
- πρέζα θαλασσινό αλάτι
Μέθοδος
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να ροδίζουν (προσθέστε λίγο νερό αν αρχίσουν να κολλάνε). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάλτε τα κρεμμύδια, τα ρεβίθια, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το αλάτι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το αλεύρι και λίγο πιπέρι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπήστε μέχρι το μείγμα να γίνει αρκετά λείο, σταματώντας κάθε τόσο για να ξύνετε τις πλευρές με μια σπάτουλα. Θέλετε να διατηρήσετε κάποια υφή, αλλά η πάστα θα πρέπει να μπορεί να συγκρατείται.
- Χωρίζουμε το μείγμα σε 18 ίσα κομμάτια και πλάθουμε μπουρεκάκια. Τοποθετούμε στο έτοιμο ταψί και ψεκάζουμε τα μπιφτέκια με 10 ψεκασμούς λάδι. Ψήνουμε στο πάνω ράφι του φούρνου για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Για το τζατζίκι βάζετε το γιαούρτι σε ένα μικρό μπολ. Στύβουμε το τριμμένο αγγούρι να φύγει το περιττό υγρό και μετά προσθέτουμε στο γιαούρτι με το σκόρδο, το δυόσμο, το αλάτι και το γλυκαντικό. Ανακατέψτε καλά.
- Χαμηλώστε τη ρύθμιση του φούρνου στους 200C/180C και ανεμιστήρα και μετακινήστε το ταψί με το φαλάφελ στο κάτω ράφι του φούρνου. Ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και σερβίρουμε με το τζατζίκι.
Καλή επιτυχία!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;