Τι θα μαγειρέψουμε σήμερα; Μα, φυσικά, πεντανόστιμα γεμιστά καλαμάρια για τις ημέρες της νηστείας! Πρόκειται για μία εύκολη και παραδοσιακή συνταγή που όλοι αγαπάμε. Δείτε πως θα την φτιάξετε:
Τι θα χρειαστείτε για τα γεμιστά καλαμάρια;
1 κιλό καθαρισμένα καλαμάρια
Μισή κούπα ελαιόλαδο
Μισή κούπα ξηρό κρασί
1 κούπα ρύζι μακρύκοκκο
2 κούπες φρέσκιες ψιλοκομμένες ντομάτες και μία κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
Λίγος φρέσκος ψιλοκομμένος μαιντανός
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Λίγο πιπέρι
Νερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση Συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ψιλοκόβετε τα πλοκάμια των καλαμαριών. Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια βάζετε τα πλοκάμια και σοτάρετε για 5΄. Προσθέτετε το ρύζι και σβήνετε με το κρασί.
- Ανακατεύετε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνετε 1½ φλιτζάνι νερό. Αλατοπιπερώνετε και βάζετε τον μαιντανό. Αφήνετε το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά του και όταν μισοκρυώσει το μίγμα γεμίζετε τα καλαμάρια. Τα κλείνετε με οδοντογλυφίδα και τα τοποθετείτε μέσα σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος.
- Περιχύνετε τα καλαμάρια με την ντομάτα και λίγο ελαιόλαδο. Σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά. Μετά, αφαιρείτε το καπάκι και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 15 λεπτά.