Αυτό το κέικ με μέλι είναι απαραίτητο στο τραπέζι σας. Είναι ένα γλυκό, απλό κέικ με διακριτικές γεύσεις από μέλι, ζεστά μπαχαρικά και ξύσμα πορτοκαλιού. Η υφή είναι υγρή στο εσωτερικό με ένα ελαφρώς τραγανή κρούστα.
Συστατικά
- 2 φλιτζάνια (250 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κ.γ μαγειρική σόδα
- 1/2 κ.γ αλάτι
- 1 κ.γ κανέλα
- 1/4 κ.γ μπαχάρι
- 1/4 κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο
- 1/4 κ.γ αλεσμένο μοσχοκάρυδο
- 1/2 φλιτζάνι (113 γρ.) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο (+ 1 1/2 κουταλιά της σούπας για το άλειμμα του ταψιού)
- 3/4 φλιτζανιού (255 g) μέλι
- 1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού (από 1 πορτοκάλι)
- 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
- 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλιτζάνι (113 g) πλήρες γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
Μέθοδος
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 280 βαθμούς. Αλείψτε ένα αντικολλητικό ταψί ή μια φόρμα για κέικ με μια γενναιόδωρη επικάλυψη βουτύρου, φροντίζοντας να μπείτε σε όλες τις ρωγμές.
- Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Αφήνετε στην άκρη.
- Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά: Προσθέστε το βούτυρο και το μέλι σε ένα μίξερ. Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε τα αυγά στο μείγμα του βουτύρου και ανακατέψτε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε ξανά.
- Προσθέστε τα ξηρά συστατικά στα υγρά: Προσθέστε τα μισά από τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα ξηρά συστατικά.
- Ψήνουμε: Ρίξτε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί ή την φόρμα και ψήστε μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο του κέικ, περίπου 35 λεπτά.
- Αφήστε το έτοιμο κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε σε ένα πιάτο. Σερβίρετε ζεστό.
- Αν σας περισσέψει κέικ μελιού, μπορείτε να το τυλίξετε σε πλαστική μεμβράνη και να το φυλάξετε σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 ημέρες. Δεν συνιστώ να βάλετε αυτό το κέικ στο ψυγείο καθώς τείνει να στεγνώσει.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;