Το τιραμισού αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά της ιταλικής κουζίνας, λίγοι όμως γνωρίζουν την ιστορία του. Πρόκειται για ένα γλυκό που δημιουργήθηκε κατά λάθος, αφού ο αρχικός σκοπός ήταν να παρασκευαστεί ένα παγωτό βανίλια.
Ο “πατέρας” του τιραμισού
Συνδεδεμένος με το διάσημο τιραμισού θεωρείται ο ιταλός εστιάτορας Άλντο Καμπεόλ. Ο 93χρονος Καμπεόλ, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, χαρακτηρίζεται συχνά ως ο “πατέρας” του γλυκού. Ήταν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου “Alle Beccherie” στη βόρεια Ιταλία, όπου επινοήθηκε το διάσημο επιδόρπιο από τη σύζυγό του και από έναν σεφ. Στο εστιατόριο εργαζόταν ένας σεφ ζαχαροπλαστικής, ο οποίος είχε εργαστεί στη Γερμανία, ο Ρομπέρτο Linguanotto, που ήθελε να αναπαράξει τα είδη των γλυκών που είχε δει στο εξωτερικό.
Τα “μαγικά” συστατικά
Ένα κλασικό τιραμισού περιέχει μπισκότα σαβαγιάρ, τα οποία εμποτίζονται με καφέ και καλύπτονται από το ιταλικό κρεμώδες τυρί μασκαρπόνε. Το τιραμισού έχει ομοιότητες με κάποια επιδόρπια, ιδίως με τη σαρλότ (charlotte), που αποτελείται από κρέμα βαυαρίας, η οποία περιβάλλεται από ένα στεφάνι σαβαγιάρ και καλύπτεται από γαρνιτούρα αγγλικής σούπας.
Προστέθηκε στο μενού του εστιατορίου “Alle Beccherie” το 1972, αλλά οι ιδιοκτήτες του ποτέ δεν καταχώρησαν την πατέντα. Έκτοτε έγινε ταυτόσημο της ιταλικής κουζίνας και αγαπήθηκε όσο λίγα γλυκά.
Διαβάστε επίσης:
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.