Ένα γλυκό που έρχεται από την Ασία. Εύκολο και πάνω απ’ όλα πολύ νόστιμο!

Συστατικά

Για το παγωτό

  • Συμπυκνωμένο γάλα 397g
  • 500ml διπλή κρέμα
  • 5 λοβοί κάρδαμου, οι σπόροι αφαιρούνται και θρυμματίζονται

Για την ταρτιέρα

  • σφολιάτα 500g
  • 100g καστανή ζάχαρη
  • 75 g βούτυρο
  • 30–50 g ψιλοκομμένα φουντούκια
  • 4–5 μπανάνες, κομμένες σε κέρματα 2 cm

Μέθοδος

  1. Για το παγωτό, βάζετε σε ένα μπολ το συμπυκνωμένο γάλα, την κρέμα γάλακτος και τους θρυμματισμένους σπόρους κάρδαμου. Χτυπήστε μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές όταν αφαιρέσετε το σύρμα από το μπολ, στη συνέχεια μεταφέρετε στην κατάψυξη.
  2. Για την τάρτα, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στον ανεμιστήρα και έχετε έτοιμο ένα πυρίμαχο ταψί 23 εκ.
  3. Ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος 1 cm και μετά κόψτε έναν κύκλο περίπου 2 cm πιο φαρδύ από το ταψί σας. Το απλώνουμε σε ένα ταψί και το αφήνουμε στο ψυγείο όσο φτιάχνουμε την καραμέλα.
  4. Βάζετε τη ζάχαρη και το βούτυρο στο τηγάνι και όταν λιώσει η ζάχαρη, δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε την καραμέλα να σκουρύνει και να πήξει. Το κύριο πράγμα είναι να το παρακολουθήσετε μέχρι να πάρει ένα βαθύ καραμελένιο χρώμα, γιατί μόλις φτάσει σε αυτό το σημείο μπορεί να καεί γρήγορα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε τα φουντούκια. Προσθέστε τις μπανάνες στην καραμέλα, στη συνέχεια απλώστε τη ζύμη από πάνω και ανασηκώστε την απαλά και τυλίξτε την γύρω από τα πλαϊνά του τηγανιού, προσέχοντας την καυτή καραμέλα. Κόψτε μια σχισμή στο επάνω μέρος για να φεύγει ο ατμός και ψήστε για 25-30 λεπτά.
  6. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για λίγα λεπτά, στη συνέχεια τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από τη ζύμη και σβήνουμε προσεκτικά την τάρτα τατέν (φορέστε γάντια φούρνου για να προστατέψετε τα χέρια σας από την καυτή καραμέλα). Σερβίρουμε με το παγωτό.

Καλή επιτυχία!