Τα πιο νόστιμα παπουτσάκια με πλούσια κρέμα μπεσαμέλ που θα ανυπομονείτε να φάτε. Ένα φαγητό – σήμα κατατεθέν της Μεσογειακής κουζίνας.
Τι θα χρειαστείτε για τα παπουτσάκια;
- 4 μελιτζάνες
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι – πιπέρι και ρήγανι
Για τον κιμά:
- 500 γραμμάρια κιμά χοιρινού
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκόρδο ψιλοκομμένο
- 3 μέτριες φρέσκιες ψιλοκομμένες
- 1 πασάτα
- 50 γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
- μισή κουταλιά του γλυκού κανέλα
- Λιγός φρέσκος μαϊντανός ή και λίγη φρέσκια μέντα
- αλάτι και πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
- 300ml χλιαρό γάλα
- 30 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ βούτυρο
- 50 γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι
- 2 χτυπημένοι κρόκοι αυγού
- Λίγο κοσχοκάρυδο σε σκόνη
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση της συνταγής
-
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
Για την μελιτζάνα:
-
Κόψτε τις μελιτζάνες στην μέση. Χαράξτε τις μελιτζάνες όπως βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία. Ρίξτε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ελαιόλαδο.
-
Γυρίστε τες και τοποθετήστε τες σε λαδόκολλα. Ψήστε τες για 30-40 λεπτά μέχρι να γίνουν μαλακές και ελαφρώς χρυσαφένιες.
Για τον κιμά:
-
Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σωτάρετε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, προσθέστε το σκόρδο και σωτάρετε για άλλα 3 λεπτά. Τώρα, ρίξτε και τον κιμά και σωτάρετε για άλλα 10 λεπτά.
-
Προσθέστε τις ντομάτες, την ζάχαρη, την κανέλα και αυξήστε την ένταση της φωτιάς. Μαγειρέψτε για 20 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Ρίξτε και την κανέλα. Απομακρύνετε από την φωτιά και αφήστε στο πλάι. Ρίξτε το τριμμένο κεφαλοτύρι, τον μαϊντανό και την μέντα. Ρίξτε τον κιμά με ένα κουτάλι πάνω στα παπουτσάκια.
Για την μπεσαμέλ:
-
Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Όταν λιώνει ρίξτε και το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε για μερικά λεπτά. Προσθέστε σιγά σιγά το γάλα (φροντίστε να έχει θερμοκρασία δωματίου) με πολλή προσοχή ώστε να μην σβωλιάσει. Ρίξτε έναν έναν και τους κρόκους αυγού. Απομακρύνετε από την φωτιά και ρίξτε το μοσχοκάρυδο. Ρίξτε με ένα κουτάλι την μπεσαμέλ στα παπουτσάκια, πάνω από τον κιμά.
Ψήστε τα παπουτσάκια στους 180°C για 20 λεπτά. Σερβίρετε με λίγο ακόμη μαϊντανό και ιδανικά, με λευκό ξηρό κρασί.