Όσοι λατρεύετε τα ζυμαρικά και όχι μόνο, θα λατρέψετε αυτό το πιάτο αφού είναι σίγουρα τα πιο χορταστικά και νόστιμα λαζάνια που έχετε γευτεί ποτέ.
Υλικά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
- 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
- αλάτι και μαύρο πιπέρι
- 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
- 2 φλιτζάνια προβολόνε τριμμένο
- 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 1 1/2 φλιτζάνι πέστο βασιλικού
- 2 συσκευασίες (280 γρ.) κατεψυγμένο σπανάκι, αποψυγμένο και στραγγισμένο
- 1 κουτί λαζάνια
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190° C, και λαδώστε ένα ταψί. Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε μαζί το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά και αφαιρέστε τις σκελίδες σκόρδου.
Χτυπάμε το αλεύρι, μαγειρεύουμε για περίπου 1 λεπτό και προσθέτουμε το γάλα και το ζωμό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε το προβολόνε και 1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως το τυρί και να γίνει λεία η σάλτσα.
Απλώστε το 1/4 της σάλτσας τυριού στον πάτο του προετοιμασμένου ταψιού. Από πάνω ρίχνουμε 3-4 φύλλα λαζάνια. Αλείφουμε με το 1/2 του πέστο και πασπαλίζουμε με λίγο σπανάκι. Προσθέστε άλλο 1/4 της σάλτσας τυριού. Τοποθετούμε από πάνω άλλα 3-4 φυλλα λαζάνια, προσθέτουμε το υπόλοιπο πέστο, το σπανάκι και μετά άλλο 1/4 από τη σάλτσα τυριού, πασπαλίζουμε πάνω από το υπόλοιπο σπανάκι. Στρώνουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά λαζάνια και από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα τυριού. Συμπληρώστε με ένα 1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα.
Ψήνετε με σκεπασμένο ταψί, για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί. Αφήστε το για 10 λεπτά για να δέσει και καλή σας όρεξη!