Ένα από τα έθιμα του Halloween είναι το trick or treat όπου μασκαρεμένα πιτσιρίκια χτυπούν τις πόρτες των γειτόνων τους και ρωτούν αν ο οικοδεσπότης θα τους κάνει κάποια φάρσα ή αν θα τους προσφέρει κάποιο γλύκισμα. Φυσικά, οι περισσότεροι οικοδεσπότες προτιμούν να γεμίσουν τα σακουλάκια των παιδιών με γλυκά.
Οι συνταγές του trick or treat φέρουν διάφορα χαρακτηριστικά: Καταρχάς, πρόκειται για γλυκά σε τεμάχια, έτσι ώστε να μοιράζονται εύκολα. Δεύτερον, τα γλυκά μπορεί να έχουν γλασάρισμα ή σχήμα με τρομακτικό θέμα, μιας και το Halloween έχει απόκοσμο χαρακτήρα, αλλά και να περιέχουν το συστατικό της κολοκύθας που η εποχή του συμπίπτει πάντα με το Halloween.
Εμείς σας προτείνουμε τις ακόλουθες χαρακτηριστικές, γλυκές συνταγές του Halloween, είτε θέλετε να υιοθετήσετε το συγκεκριμένο έθιμο, είτε όχι:
Καραμελωμένα μήλα σε stick
Μία από τις πιο παραδοσιακές συνταγές του Halloween που είναι έτοιμη σε 20 λεπτά!
Υλικά (για 6 τεμάχια)
6 πράσινα μήλα
300 γρ. καστανή ζάχαρη
3 κ.σούπας σιρόπι ζάχαρης
25 γρ. αλατισμάνο βούτυρο
1,5 κ.γλυκού μηλόξυδο
Μεγάλα sticks για γλειφιτζούρια
Εκτέλεση
Καθαρίστε τα μήλα (μην τα ξεφλουδίσετε) και πιέστε τα sticks στην κορυφή κάθε μήλου.
Αναμείξτε τη ζάχαρη, το σιρόπι και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι με 75 ml νερό και στη συνέχεια προσθέστε το ξύδι. Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να φτάσει τους 140C (θα χρειαστείτε ειδικό θερμόμετρο).
Όταν το μείγμα πάρει καραμελωμένη υφή, δώστε κλίση στο κατσαρολάκι (ή το μπολ αν έχετε επιλέξει να μεταφέρετε εκεί το μείγμα) και γυρίστε περιμετρικά το μήλο στα τοιχώματα του σκεύους έτσι ώστε να καραμελωθεί σε όλες τις πλευρές του. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλα τα μήλα και τοποθετήστε πάνω σε μια επιφάνεια με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αφήστε τα να κρυώσουν.
Μπισκοτένια καπέλα μάγισσας
Όπως προαναφέρθηκε το Halloween έχει ένα μυστηριακό, spooky χαρακτήρα και οι μάγισσες πρωταγωνιστούν! Διαβάστε τη συνταγή και δείτε βήμα-βήμα πως θα εκτελέσετε μία πανεύκολη κι άκρως εντυπωσιακή συνταγή με σοκολάτα και μπισκότο:
Υλικά (για 6 τεμάχια)
6 μπισκότα digestive
6 χωνάκια παγωτού
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος
Πράσινη/πορτοκαλί και μαύρη ζαχαρόπαστα
Γλάσο
Εκτέλεση
Βήμα 1: Με ένα ψαλίδι κόψτε το άνοιγμα στο χωνάκι έτσι ώστε να μείνει μόνο η “ουρά” του. Φροντίστε να κόψετε με τέτοιο τρόπο τα χωνάκια έτσι ώστε να στέκονται κάθετα (ίσια κοπή).
Βήμα 2: Λιώστε η σοκολάτα σε φούρνο μικροκυμάτων σε μικρή ένταση ανακατεύοντας πολύ συχνά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα (εναλλακτικά, μπορείτε να εφαρμόσετε τη μέθοδο μπεν-μαρί). Αφήστε το μείγμα να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια βουτήξτε το τελείωμα του χωνιού.
Βήμα 3: Τοποθετήστε το χωνάκια πάνω στα μπισκότα, που βρίσκονται ήδη πάνω σε μια επιφάνεια με αντικολλητικό χαρτί, και αφήστε τα να κρυώσουν.
Βήμα 4: Με ένα κουτάλι περιχύστε τα καπέλα με σοκολάτα μέχρι να καλυφθούν τελείως. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, μεταφέρετε την επιφάνεια στο ψυγείο.
Βήμα 5: Ανοίξτε τη χρωματιστή ζαχαρόπαστα με έναν πλάστη και κόψτε τη σε λωρίδες. Ανοίξτε και τη μαύρη ζαχαρόπαστα, κόψτε τη σε λωρίδες και στη συνέχεια κόψτε τη σε μικρά τετραγωνάκια με κενό στη μέση (η αγκράφα της ζώνης του καπέλου).
Βήμα 6: Βεβαιωθείτε πως τα μπισκότα έχουν κρυώσει για τα καλά και βγάλτε τα από το ψυγείο. Περνώντας με γλάσο την εσωτερική πλευρά της χρωματιστής λωρίδας τυλίξτε τη γύρω από τη βάση του καπέλου. Κόψτε με ένα μαχαίρι το κομμάτι της ζαχαρόπαστας που περισσεύει και ενώστε τις άκρες τις λωρίδας έτσι ώστε να σχηματίζεται μια ζώνη.
Βήμα 7: Περάστε με γλάσο την εσωτερική πλευρά του τετραγώνου και κολλήστε το στη μέση της ζώνης.
Tα σοκολατένια καπέλα της μάγισσας είναι έτοιμα:
Muffins κολοκύθας
Η κολοκύθα είναι το εποχιακό αγαθό του Οκτωβρίου κι έτσι έχει συνδεθεί με το Halloween. Καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές, τα μάφιν κολοκύθας είναι ιδανικά για το trick or treat.
Υλικά
Yλικά (για 24 μάφιν)
900 γραμ. φρέσκια κολοκύθα, ζυγισμένη καθαρισμένη, κομμένη σε κομμάτια 5-7 εκατ.
1/2 φλ. καλαμποκέλαιο (ή άλλο ανάλογο)
5 μεσαία αβγά ή 4 μεγάλα, ανακατεμένα (όχι χτυπημένα)
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. baking powder
1 1/2 φλ. ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα μαγειρικής
1 κ.γ. αλάτι
1,5 κ.γ. κανέλα
1,5 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
½ κ.γ. τζίντζερ σκόνη
Για την κρούστα:
1 κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε την κολοκύθα: Βάζετε τα κομμάτια της σε ταψάκι που έχετε στρώσει με λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 -60 λεπτά. Αφήνετε λίγο να κρυώσουν και τα πολτοποιείτε με πιρούνι (το προτείνω γιατί έτσι δεν διαλύεται εντελώς η κολοκύθα) ή στο μούλτι.
Σε μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα πρώτα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε στη συνέχεια 2-3 κ.σ. κάθε φορά από το αλεύρι και ανακατεύετε ελαφρά και με φειδώ στις κινήσεις, ίσα-ίσα να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
Στρώνετε τις φόρμες για μάφιν με τις ανάλογες χάρτινες βάσεις (αλλιώς αλείψτε με βούτυρο) και μοιράζετε το μίγμα. Αν θέλετε κάποια και με γεύση σοκολάτας, προσθέστε τα τσιπς της κουβερτούρας μέσα στο μείγμα, αφού έχετε γεμίσει τα φορμάκια με το σκέτο μισό.
Ανακατεύετε την 1 κ.σ. ζάχαρη με το 1 κ.γ. κανέλα και πασπαλίζετε μ’ αυτό την επιφάνεια των μάφιν. Ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά. Τα βγάζετε και τα τοποθετείτε σε σχάρα να κρυώσουν.
Απολαμβάνονται αχνιστά!