Μας αρέσει πολύ να φτιάχνουμε τάρτες και quiche, όμως το δύσκολο κομμάτι είναι το να φτιάξουμε την ζύμη, που δεν υπάρχει έτοιμη σε κάθε σουπερμάρκετ, όπως συμβαίνει με την σφολιάτα. Έτσι, σας έχουμε μία εύκολη συνταγή για τάρτα την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που φτιάχνετε πίτες, τάρτες, quiche κτλ. Κάντε την save στους σελιδοδείκτες σας για να μην την χάνετε! Η συνταγή αυτή αφορά αλμυρές τάρτες. Εάν θέλετε να φτιάξετε γλυκές, προσθέστε και 90 γρ. ζάχαρη και 2 βανίλιες.
Τι θα χρειαστείτε για την ζύμη για τάρτα;
- 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια βούτυρο, κρύο από το ψυγείο
- 1 αυγό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 φλ. κρύο νερό ψυγείου
Εκτέλεση Συνταγής
- Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε μπολ, το βούτυρο σε κύβους, εκτός από το νερό.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο σε κυβάκια με το αλεύρι.
- Με το χέρι αναμείξτε καλά το μείγμα, επιμείνετε γιατί το βούτυρο είναι κρύο.
- Αν μείνουν μερικά γρομπαλάκια βουτύρου, δεν πειράζει, θα λιώσουν υπέροχα στον φούρνο.
- Οταν το μείγμα έχει πάρει μορφή, ρίξτε λίγο λίγο το νερό ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή, αλλά όχι πολύ υγρή.
- Προσθέτουμε το υγρό στοιχείο στο μείγμα για την τάρτα ώστε να πάρουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Τυλίξτε την ζύμη με διαφάνεια, καλύψτε με μία πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί.
- Απλώστε αλεύρι σε επιφάνεια και ανοίξτε τη ζύμη σε φύλο όσο χρειάζεται το ταψάκι σας.
- Για να γίνει ζύμη για γλυκιές τάρτες αρκεί να ρίξετε 1 κουταλιά ζάχαρη στο μείγμα.
- Ακόμη και με τα δάχτυλα ανοίγει αυτή η ζύμη!
- Αφού την φτιάξετε, αφήστε την για 3ο λεπτά στο ψυγείο ώστε να κάτσει. Μην παραλείψετε αυτό το βήμα καθώς είναι σημαντικό για να μην ‘απλώσει’ η ζύμη όσο την ψήνουμε στον φούρνο.
- Καλή δημιουργία!