Φρέσκα μυρωδικά από τους ελληνικούς αγρούς, λαχταριστή ζύμη που «ψήνεται» στο τηγάνι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πολύ μεράκι είναι τα συστατικά για τις τέλειες μαραθόπιτες! Τις δοκιμάσαμε για πρώτη φορά στα Χανιά της Κρήτης και από τότε μάθαμε να τις φτιάχνουμε μόνοι μας. Δεν έχουμε σταματήσει να τις απολαμβάνουμε έκτοτε, ενίοτε με την συνοδεία κρητικής ρακής.

Είναι ιδανικές για συνοδευτικό στο μεσημεριανό μας, ή για βραδινό μόνες τους. Μπορούν επίσης να τις πάρουν μαζί τους τα παιδιά για κολατσιό στο σχολείο – τα παιδιά τις λατρεύουν.

Καθώς το μάραθο έχει πολύ έντονη γεύση, βάζουμε και λίγο σπανάκι στην γέμιση για να «σπάσει».

Τι θα χρειαστείτε για τις υπέροχες μαραθόπιτες;

Για τη ζύμη:

  • 1 φλ. νερό
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι (50 ml) ρακή
  • 1 κτγ κοφτό αλάτι
  • περίπου 3½ φλ. (250 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση:

  • 1 μάτσο μάραθο (150 γρ. καθαρισμένο, μόνο τα φυλλαράκια)
  • 350 γρ. σπανάκι έτοιμο, καθαρισμένο (ή σέσκουλα ή λάπαθα)
  • 2-3 κτσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2-3 κτσ αλεύρι
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • αλάτι και πιπέρι

Ακόμη:

  • λίγο αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση Συνταγής

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χορταρικά μας πολύ καλά. Κρατάμε από το μάραθο μόνο τα φυλλαράκια και ξεχωρίζουμε τα κοτσάνια. Τα πλένουμε , τα αφήνουμε να στραγγίξουν και τα απλώνουμε σε πετσέτα ή σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.

  • Κάνουμε το ίδιο και με τα σπανάκια (ή τα άλλα χορταρικά που θα επιλέξουμε). Δεν κρατάμε καθόλου κοτσάνια, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε ωμά τα χόρτα μας.
  • Φτιάχνουμε τη ζύμη ανακατεύοντας τα υγρά υλικά με το αλεύρι και ζυμώνοντας να έχουμε μια κανονική ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  • Κόβουμε τα σπανάκια σε λεπτές λωρίδες: Κάνουμε μικρά ματσάκια και με κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε όπως το μαρούλι. Αλατίζουμε και τρίβουμε να μαραθούν εντελώς. Προσθέτουμε τα μάραθα που επίσης έχουμε ψιλοκόψει, αλατίσει και τρίψει.
  • Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε με τον τρίφτη της ντομάτας το κρεμμύδι πάνω από τα χορταρικά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.
  • Αν πρωτομαγειρέψουμε τα χόρτα (αν δεν είναι ολόφρεσκα προτιμούμε αυτό τον τρόπο), ψιλοκόβουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μάραθο και ελάχιστο νεράκι και όταν απορροφηθεί προσθέτουμε και το δεύτερο χορταρικό. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Μετά τα αδειάζουμε σε στραγγιστήρι για να μη μείνει ίχνος υγρασίας, περιμένουμε να κρυώσουν και τα χρησιμοποιούμε.
  • Ανοίγουμε φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη, παίρνοντας κομμάτια ζύμης όσο ένα μικρό πορτοκάλι. Ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να έχουν οι πίτες μας τετραγωνίζουμε κάπως το φύλλο μας ή το κάνουμε ολοστρόγγυλο. Θέλουμε λίγο πιο λεπτό φύλλο από ό,τι στις άλλες χορτόπιτες. Πρέπει να γίνουν λεπτές.

  • Απλώνουμε αρκετή ποσότητα γέμισης σε κάθε κομμάτι και την κλείνουμε, ακουμπώντας από πάνω μία άλλη ζύμη. Πατάμε με το χέρι να κολλήσει το φύλλο στις ενώσεις και να μην ανοίξει στο τηγάνισμα.
  • Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τις πίτες μας, μία-μία ή δύο-δύο, ανάλογα με το μέγεθος (συνήθως αυτές τις κάνουμε μεγάλες).
  • Γυρίζουμε με τη βοήθεια δυο πιρουνιών να τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές και βγάζουμε σε χαρτοπετσέτες να στραγγίξουν το περίσσιο ελαιόλαδο.
  • Είναι έτοιμες οι υπέροχες και εύκολες μαραθόπιτες! Καλή απόλαυση!

Δείτε ακόμη: Εύκολη συνταγή για παραδοσιακό σαραγλί!