Κρεμώδης, γευστική, αρωματική. Τέτοια είναι η truffle aioli, ή μαγιονέζα με λάδι τρούφας σε απλά ελληνικά. Ιδανική να χρησιμοποιηθεί ως dip και ως σάλτσα για σάντουιτς, πίτες, μπέργκερ. Αφού την λατρέψαμε όσες φορές την δοκιμάσαμε σε μπέργκερ που παραγγείλαμε απ’έξω, ήρθε η ώρα να την φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι με απλά υλικά.
Το μόνο που θα χρειαστεί να προμηθευτούμε (εκτός εάν ήδη έχουμε) είναι το λάδι τρούφας, το οποίο δεν είναι και τόσο δυσεύρετο. Ειδικά στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή τρούφας έχει αυξηθεί ραγδαία. Έτσι, θα βρείτε συχνά στους πάγκους με τα ελληνικά προϊόντα να υπάρχει και λάδι τρούφας. Πάμε να δούμε την συνταγή;
Τι θα χρειαστείτε για την σπιτική μαγιονέζα με λάδι τρούφας;
- 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κτγ απαλή μουστάρδα
- 1 κτσ λευκύ ξύδι
- ¼ κτγ αλάτι
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. λάδι τρούφας
- 1 κτσ χυμός λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής
- Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Σε ένα μίξερ ή με το ραβδομπλέντερ, χτυπήστε το αυγό σε υψηλή ταχύτητα για 20 δευτερόλεπτα. Προσθέστε την μουστάρδα, το ξύδι και το αλάτι. Χτυπήστε στην ίδια ταχύτητα για άλλα 20 δευτερόλεπτα.
- Σταδιακά, προσθέστε το λάδι. Ανακατέψτε με τα τοιχώματα του μίξερ και ξανά χτυπήστε, σε σιγανή ταχύτητα. Όσο γίνεται πιο παχύρρευστο το μείγμα, τόσο αυξάνετε ελάχιστα την ταχύτητά σας, μέχρι να ρίξετε όλο το λάδι.
- Δοκιμάστε την truffle aioli για να δείτε την γεύση της. Μπορεί να θέλει λίγο ακόμη αλάτι, αναλόγως τα γούστα σας. Τελευταίο, προσθέστε το χυμό λεμονιού και χτυπήστε άλλη μία φορά για 5-10 δευτερόλεπτα.
- Αποθηκεύστε σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Η μαγιονέζα με λάδι τρούφας μπορεί να διατηρηθεί τέλεια στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες. Εάν δεν αντέξετε και την φάτε όλη τις πρώτες μέρες. Είναι αρωματική και πεντανόστιμη. Καλή απόλαυση!