Το τσουρέκι είναι αναμφισβήτητα το πιο πασχαλινό γλυκό που μπορούμε να φάμε όλες της ώρες της ημέρας. Η παρακάτω συνταγή περιέχει πορτοκαλάδα και θα είναι σίγουρα το πιο νόστιμο τσουρέκι που έχετε δοκιμάσει!
Υλικά
Για το προζύμι
- 150 γρ νερό
- 50 γρ μαγιά
- 1 κτσ ζάχαρη
Για την ζύμη
- 900 γρ αλεύρι για τσουρέκι
- 2 αυγά
- 300 γρ ζάχαρη
- 100 γρ γάλα
- 150 γρ πορτοκαλάδα με ανθρακικό
- 120 γρ λιωμένο βούτυρο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 4-5 δάκρυα μαστίχα
- 1 κτγ μαχλέπι
- 1/2 κτγ κάρδαμο
- 2 βανίλιες
Για το άλειμμα
- 1 αυγό
- 1 κτσ γάλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό , την μαγιά, την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Στο multi ρίχνουμε την μαστίχα, το κάρδαμο, το μαχλέπι ,τις βανίλιες και την ζάχαρη και χτυπάμε.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα, την ζάχαρη, την πορτοκαλάδα με ανθρακικό ,το ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
Προσθέστε τα θρυμματισμένα υλικά απο το multi στο μπολ, μαζί με το προζύμι και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ζύμη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε. Αφού το ρίξουμε όλο πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα.
Βάλτε την ζύμη σε κλειστό φούρνο και αφήστε τον για 1 ώρα. Ξανά ζυμώστε με λίγο αλεύρι και χωρίστε το σε 9 κομμάτια των 200 γραμμαρίων. Ενώνουμε 3 κομμάτια μαζί σε σχήμα πλεξούδας. Αφού έχετε 9 κομμάτια θα βγουν τρία τσουρέκια. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε, αφήνοντας τα να φουσκώσουν για μια ώρα. Όταν φουσκώσουν τα αλείφουμε με το αυγό και
1 κτσ γάλα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-55 λεπτά στους 180C.