Στην Γαλλία, ένα από τα πιο νόστιμα επιδόρπια που δοκίμασα κατά την επίσκεψή μου ήταν η σοκολατένια τάρτα που φτιάχνουν, με επικάλυψη σάλτσας από αλατισμένη καραμέλα. Η τάρτα ήταν τραγανή και γευστική. ενώ η αντίθεση της σοκολάτας με την αλατισμένη καραμέλα ήταν συνδυασμός… ‘θανατηφόρος’. Ένα ντελικάτο γλυκό που δεν είναι τόσο δύσκολο στην παρασκευή όσο φαίνεται. Για τάρτα, θα χρησιμοποιήσουμε είτε έτοιμες είτε αυτές από την φοβερή μας συνταγή για τάρτες. Είναι εύκολη και βγαίνουν και φανταστικές.
Για ντεκόρ, θα ρίξουμε λίγο χοντρό αλάτι από πάνω. Όταν ψηθούν, θα είναι τόσο πλούσια η γεύση τους, που θα τρελαθείτε. Το όνειρο κάθε σοκο-λάτρη! Πάμε να δούμε πως θα την φτιάξουμε:
Τι θα χρειαστείτε για την σοκολατένια τάρτα με αλατισμένη καραμέλα;
Για την τάρτα – συμβουλευτείτε την συνταγή μας, που θα την βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Για την γέμιση σοκολάτας:
- ¾ φλ. κρέμα γάλακτος
- ½ φλ. πλήρες γάλα
- 300 γρ. κουβερτούρα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (άνω των 70%)
- 1 αυγό
- 1 κρόκος αυγού
Για την αλατισμένη καραμέλα:
- 1 φλ. ζάχαρη άχνη
- 6 κτσ βούτυρο
- ½ φλ. κρέμα γάλακτος
- 2 κτσ αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
- Ετοιμάστε την ζύμη για την τάρτα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής μας. Βάλτε την στο ψυγείο για μισή ώρα να ‘κάτσει’, ώστε να μην χάσει το σχήμα της όταν ψηθεί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο μόνο στην τάρτα στους 220° για 20 λεπτά. Αφήστε την να κρυώσει και ετοιμάστε την γέμισή της.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίξτε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά. Όταν έρθει σε βράση το μείγμα, ρίξτε και τα κομματάκια κουβερτούρας.
- Όταν λιώσει εντελώς η σοκολάτα, χτυπήστε μαζί τα αυγά σε ένα μπολάκι. Τότε, ρίξτε σιγά σιγά λίγη από την λιωμένη σοκολάτα (¼) στο μείγμα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Έτσι, δεν θα ‘κόψουν’ τα αυγά. Έπειτα, ρίξτε όλο το μείγμα των αυγών στην σοκολάτα, ανακατεύοντας αργά.
- Ρίξτε την σοκολάτα στην τάρτα και ξανά ψήστε για 20-25 λεπτά, μέχρι να κάτσει η γέμιση.
- Όσο ψήνεται η τάρτα με την σοκολάτα, ετοιμάστε την αλατισμένη καραμέλα. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε την ζάχαρη σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην καεί. Όταν η ζάχαρη γίνει καφέ και λιώσει εντελώς, τότε προσθέτουμε το βούτυρο. Το μείγμα θα αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, τότε συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Έπειτα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Σιγοβράζουμε για 1 λεπτά και μετά κλείνουμε την φωτιά και ρίχνουμε το αλάτι.
- Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει, αφήνουμε και την τάρτα που μόλις βγήκε από τον φούρνο να κρυώσει. Μετά από 15 λεπτά, ρίχνουμε την πλούσια καραμέλα πάνω από την σοκολατένια τάρτα. Αφήνουμε την τάρτα για 2 ώρες στο ψυγείο να κρυώσει και να κάτσει. Σερβίρουμε με λίγο χοντρό αλάτι για την πιο όμορφη διακόσμηση. Καλή απόλαυση!