Τον τελευταίο καιρό έχουμε αντικαταστήσει το λευκό ρύζι με το καστανό ρύζι της 3αλφα καθώς οδεύουμε προς το ονειρεμένο μας Bikini Body. Έτσι, επιλέγουμε πιο υγιεινές εναλλακτικές, οι οποίες όμως είναι και πεντανόστιμες. Ψάχνοντας ευφάνταστες συνταγές για να μαγειρέψουμε το καστανό ρύζι πέσαμε στο stir-fry λαχανικών στο MadameGinger με καστανό ρύζι. Το δοκιμάσαμε και ήταν τόσο νόστιμο που δεν γινόταν να μην το μοιραστούμε μαζί σας. Ας δούμε, λοιπόν, πως θα το φτιάξετε:
Τι θα χρειαστείτε για το stir-fry λαχανικών με καστανό ρύζι;
Υλικά για το ρύζι
- 2 κ.σ. σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
- 250 γρ. 3αλφα Καστανό Ρύζι 10′
- 500 ml νερό
- αλάτι
Υλικά για τη σάλτσα stir-fry
- 80 ml νερό
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 2 κ.γ. μέλι ή ζάχαρη καστανή (vegan)
- 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ
- ⅛-¼ κ.γ. τσίλι σε flakes (ή μπούκοβο καυτερό)
Υλικά για το stir-fry λαχανικών
- 4 κ.σ. σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
- 1 μικρό μπρόκολο, μόνο τις φλορέτες
- αλάτι
- 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια, σε φέτες
- 1 πιπεριά κόκκινη, σε λωρίδες
- 1 πιπεριά κίτρινη, σε λωρίδες
- 100 γρ. πράσινα φασολάκια (φρέσκα ή κατ/να)
- 100 γρ. αρακά (φρέσκο ή κατ/νο)
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
Υλικά για το σερβίρισμα
- 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 50 γρ. φιστίκια ανάλατα, κοπανισμένα
Εκτέλεση Συνταγής
1) Ετοιμάζουμε το ρύζι. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το 3αλφα Καστανό Ρύζι 10′, για 1-2 λεπτά.
2) Προσθέτουμε το νερό και λίγο αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε το καπάκι. Αφήνουμε το ρύζι να σιγομαγειρευτεί για 10 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.
3) Όσο βράζει το ρύζι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα stir-fry βάζοντας όλα τα υλικά σε μπολάκι και ανακατεύοντας τα με σύρμα ή πιρούνι. Φροντίζουμε το κορν φλάουρ να διαλυθεί εντελώς στο μείγμα.
4) Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι ή wok σε υψηλή φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. λάδι (σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο). Σοτάρουμε το μπρόκολο, πασπαλίζοντας με αλάτι, για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα στις άκρες. Το μεταφέρουμε σε πιάτο.
5) Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε άλλη 1 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια, πασπαλίζοντάς τα με λίγο αλάτι, για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Τα μεταφέρουμε στο πιάτο με το μπρόκολο.
6) Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε άλλες 2 κ.σ. λάδι και σοτάρουμε τις πιπεριές, τα φασολάκια, τον αρακά, το σκόρδο και το τζίντζερ, για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
7) Ξαναρίχνουμε στο σκεύος το μπρόκολο και τα μανιτάρια με τα υγρά τους και σοτάρουμε όλα μαζί τα υλικά για 2-3 λεπτά.
8) Προσθέτουμε όλη τη σάλτσα stir-fry και ανακατεύουμε ζωηρά και συνέχεια μέχρι να δέσει.
9) Ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας με το ρύζι, το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι ή κουτάλι και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα ή μπολ. Από πάνω μοιράζουμε το stir-fry με την σάλτσα του και γαρνίρουμε με λίγα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και κοπανισμένα φιστίκια.