Μα πόσο αγαπητό φαγητό είναι το πιλάφι με φακές; Θρεπτικό και χορταστικό και φυσικά πεντανόστιμο. Φτιάχνεται διαφορετικά αναλόγως την περιοχή της Ελλάδος που θα το δοκιμάσεις. Αυτή η συνταγή είναι λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες καθώς θα βάλουμε και κόλιανδρο και μέλι. Ναι, ναι. Είναι γεμάτο με μυρωδικά και μπαχαρικά και αυτό είναι και που κάνει αυτό το πιάτο τόσο γευστικό. Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξουμε:
Τι θα χρειαστείτε για το πιλάφι με φακές;
- 2/3 φλ. φακές, μουλιασμένες στο νερό για 2 ώρες
- 1/3 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 μεγάλα καρότα, κομμένα σε κύβους
- 1 κτγ κόλιανδρο
- 1/4 κτγ κανέλα
- 2 φύλλα δάφνης
- 3/4 φλ. ρύζι μπλου μπόνετ
- 2 φλ. ζωμός λαχανικών
- 1 κτγ αλάτι
- 1/4 κτγ μαύρο πιπέρι
- 1 κτσ μέλι καλής ποιότητας
- 1 κτσ ξύδι
- 1 κτγ φρέσκια ρίγανη
- 2 κτσ ψιλοκομμένος μαϊντανός
Εκτέλεση Συνταγής
- Ξεβγάλτε καλά τις φακές και ρίξτε τες σε μία μέτρια κατσαρόλα. Γεμίστε με νερό έτσι ώστε να καλύπτονται εντελώς οι φακές και φέρτε σε μία βράση. Έπειτα, κλείστε την φωτιά και αφήστε τις φακές να κάτσουν για 10 λεπτά. Ξεβγάλτε και πάλι και αφήστε τες στην άκρη.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίξτε το ελαιόλαδο. Ρυθμίστε την ένταση της φωτιάς στο μέτριο και ζεστάνετε για ένα λεπτό. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Αυτό θα πάρει περίπου 2-3 λεπτά. Προσθέστε και τα καρότα και σωτάρετε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Ενώ ανακατεύετε, ρίξτε μέσα και τον κόλιανδρο, την κανέλα και τα φύλλα δάφνης. Ρίξτε και το ρύζι καθώς και τις φακές. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό και μετά προσθέστε τον ζωμό λαχανικών, το αλάτι, το πιπέρι, το μέλι, το ξύδι και την ρίγανη. Καλύψτε με το καπάκι το σκεύος και αφήστε να μαγειρευτούν μέχρι να βράσουν. Τότε, χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς και αφήστε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Λίγο πριν σερβίρετε, ρίξτε μέσα και τον μαϊντανό.