Έχετε δοκιμάσει κέικ καπουτσίνο με κρέμα από καφέ; Είναι τόσο νόστιμο! Είναι εμπνευσμένο από την αμερικανική ζαχαροπλαστική, γι’αυτό και περιέχει και βουτυρόγαλα. Εάν δεν βρίσκετε βουτυρόγαλα, υπάρχει μία πολύ απλή εναλλακτική, μην ανησυχείτε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κέικ καπουτσίνο θα βγει πεντανόστιμο και θα το φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Τι θα χρειαστείτε για το λαχταριστό κέικ καπουτσίνο;
Για το κέικ:
- 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κτγ μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κτγ μαγειρική σόδα
- 3/4 κτγ αλάτι
- 10 κτσ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 6 ασπράδια αυγού
- 2 κτγ καφές για εσπρέσσο
- 2 βανίλιες
- 1 φλ. βουτυρόγαλα – εναλλακτικά σε 1 φλ. πλήρες γάλα ρίξτε 1 κτσ χυμό λεμόνι, ανακατέψτε και αφήστε να κάτσει για 5 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε
Για την κρέμα καπουτσίνο:
- 100 γρ. λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη
- 1 φλ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 5 κτσ κρέμα γάλακτος
- 1 βανίλια
- 1/2 κτγ αλάτι
- 5 φλ. ζάχαρη άχνη
- 2 κτγ καφές για εσπρέσσο
Εκτέλεση Συνταγής
Για το κέικ:
-
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Βουτυρώστε 2 ταψιά. Αυτό το κέικ θα είναι με επίπεδα, σαν τούρτα, οπότε δεν χρειάζεται φόρμα για κέικ. Θέλουμε 2 ταψιά γιατί θα φτιάξετε 2 επίπεδα ζύμης
-
Ανακατέψτε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την μαγειρική σόδα και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ. Αφήστε στην άκρη.
-
Ανακατέψτε το βούτυρο με την ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και με ένα ηλεκτρικό μίξερ χτυπήστε μέχρι να γίνει το μείγμα ανοιχτό κίτρινο σε χρώμα, σε περίπου 5 λεπτά.
-
Ρίξτε μέσα τα ασπράδια αυγού, την σκόνη καφέ εσπρέσσο και την βανίλια.
-
Χαμηλώστε την ένταση του μίξερ και συνεχίστε να χτυπάτε προσθέτοντας λίγο λίγο το μισό από το βουτυρόγαλα.
-
Τώρα, ρίξτε μέσα στο μείγμα τα στεγνά υλικά που αφήσαμε στην άκρη προηγουμένως και τέλος το υπόλοιπο βουτυρόγαλα. Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν και όχι παραπάνω.
-
Μοιράστε την ζύμη στα δύο ταψιά και ψήστε για 25 με 30 λεπτά.
-
Αφήστε τις ζύμες να κρυώσουν για 15 λεπτά και μετά αφαιρέστε από τα ταψιά.
Για την κρέμα:
-
Τοποθετήστε την σοκολάτα στα μικροκύματα για 15 δευτερόλεπτα σε μέτρια ένταση. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και μετά αφήστε την για 5 λεπτά να κρυώσει.
-
Χτυπήστε με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, τις βανίλιες και το αλάτι και χτυπήστε.
-
Με το μίξερ σε χαμηλή ένταση, ρίξτε σταδιακά την ζάχαρη άχνη και τέλος την λευκή σοκολάτα.
-
Εάν η κρέμα είναι πολύ λεπτόρευστη, ρίξτε έξτρα ζάχαρη άχνη. Εάν είναι πολύ παχύρρευστη, ρίξτε και άλλη κρέμα γάλακτος.
-
Μεταφέρετε τα 3/4 της κρέμας σε ένα άλλο μπολ. Την υόλοιπη θα την βάλουμε πάνω από το κέικ ως γαρνιτούρα.
-
Ανακατέψτε τον καφέ εσπρέσσο με την κρέμα που είναι για το γαρνίρισμα. Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς η κρέμα με τον καφέ.
- Τοποθετήστε σε μία πιατέλα το ένα επίπεδο της ζύμης κέικ και από πάνω απλώστε την μισή κρέμα. Επαναλάβετε άλλη μία φορά. Απλώστε με την σπάτουλα και λίγη κρέμα στα πλαϊνά του κέικ.
- Γαρνίρετε με την κρέμα που έχει μέσα και καφέ.
-
Το κέικ καπουτσίνο σας είναι έτοιμο και θα το λατρέψετε! Εάν δεν το φάτε όλο μονομιάς, μπορείτε να το έχετε στο ψυγείο, καλυμένο, έως και 3-4 ημέρες μετά.
- Καλή απόλαυση!