Η μηλόπιτα είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά, ειδικά αυτή η ολλανδική συνταγή που είναι ταυτόχρονα και ζουμερή και τραγανή. Αυτή η συνταγή μας αρέσει πολύ γιατί δεν θέλει πολλά σκεύη για να φτιαχτεί, μόνο πιρούνι και μεράκι. Δείτε παρακάτω πως θα την φτιάξετε:
Τι θα χρειαστείτε για την ολλανδική μηλόπιτα;
Για την τάρτα:
- 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κτσ ζάχαρη άχνη
- 1/4 κτσ αλάτι
- 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 – 5 κτσ παγωμένο νερό
Για το κραμπλ:
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 106 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/4 κτσ γαρύφαλλο
- 1/8 κτσ αλάτι
- 85 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 2 βανίλιες
Για την γέμιση:
- 4 μικρά κόκκινα μήλα, κομμένα σε φέτες
- 4 μικρά πράσινα μήλα, κομμένα σε φέτες
- 2 κτσ λιωμένο βούτυρο
- 1 κτσ χυμός λεμονιού
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 κτσ αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κτσ κανέλα
Εκτέλεση Συνταγής
- Για την ζύμη: Σε ένα μέτριο σε μέγεθος μπολ, ανακατέψτε 1 φλ. αλεύρι με τις 2 κτσ ζάχαρη και την 1/4 του κουταλιού αλάτι. Προσθέστε βούτυρο και με 2 πιρούνια πιέστε. Προσθέστε το παγωμένο νερό, 1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να μοιράζει με ζύμη. Δεν πειράζει εάν έχει γρουμπαλάκια, κάθε άλλο. Κάντε την ζύμη μπάλα. Καλύψτε με μία πετσέτα και βάλτε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Φέρτε την ζύμη από το ψυγείο και ανοίξτε την με τον πλάστη σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Αφού γίνει αρκετά λεπτή η ζύμη, φέρτε την σε μία πιατέλα για τάρτες και φτιάξτε το σχήμα της.
- Βάλτε ξανά στο ψυγείο για μία ώρα ή απλά στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Ταυτόχρονα, προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Ψήστε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά.
- Χαμηλώστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
- Για το κραμπλ: Σε ένα μέτριο μπολ ρίξτε την καστανή ζάχαρη και προσθέστε ανακατεύοντας 3/4 φλ. αλεύρι, γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το αλάτι.
- Ρίξτε μέσα το λιωμένο βούτυρο ανακατεύοντας. Δεν χρειάζεται να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα. Μεταφέρετε για λίγο στο ψυγείο.
- Για την γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε τα μήλα, τον χυμό λεμονιού και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέστε την ζάχαρη, τις 3 κτσ αλεύρι και την κανέλα. Ανακατέψτε.
- Για να συναρμολογήσετε την μηλόπιτα: Απλώστε την γέμιση στην ζύμη. Φέρτε το κραμπλ από το ψυγείο και παρσπαλήστε πάνω από την γέμιση.
- Ψήστε στον φούρνο για 45 – 55 λεπτά. Εάν δείτε ότι πάει να καεί το κραμπλ, καλύψτε με αλουμινόχαρτο. Εάν, αντιθέτως, δείτε ότι δεν παίρνει αρκετό χρώμα (θέλουμε να γίνει χρυσαφί-καφετί) τότε μετακινήστε την σχάρα του φούρνου μία θέση προς τα πάνω.
- Αφαιρέστε την ολλανδική μηλόπιτα από τον φούρνο και αφήστε τουλάχιστον μισή ώρα να κρυώσει. Εάν φτιάχνετε την συνταγή σε κάποιους καλοκαιρινούς μήνες, μην διστάσετε να σερβίρετε με παγωτό βανίλια.