Το ωγκρατέν με πατάτες και μπέικον μάς έρχεται από τη Γαλλία.  Η παρασκευή του είναι εύκολη και το κόστος δεν είναι μεγάλο. Τρώγεται και ως κύριο πιάτο αλλά και ως ορεκτικό σε μπουφέ ή σ’ ένα οικογενειακό τραπέζι. Η συνταγή απαιτεί φούρνο.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για 6 μερίδες 

6 μεγάλες πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες

400 ml κρέμα γάλακτος

500gr κίτρινα τυριά που λιώνουν

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

100gr μπέικον

Βούτυρο

Αλάτι

Πιπέρι

  1. Εκτέλεση

Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πατάτες και τις απλώνουμε στο ταψί που έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά.  Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και από πάνω τους τοποθετούμε μικρά κομμάτια βουτύρου.Κόβουμε το μπέικον και το τηγανίζουμε στο δικό του λίπος.Σε κάθε στρώση βάζουμε και λίγο από πάνω μαζί με το τριμμένο τυρί ( μια χούφτα). Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι πατάτες.

Σ’  ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, την  κρέμα γάλακτος και τα τυριά  προσθέτοντας  το υπόλοιπο τυρί με το αλάτι και το πιπέρι.

Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στις πατάτες και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο μέχρι να ψηθεί καλά για 25 λεπτά. Στη συνέχεια για τα επόμενα 10′ το βάζουμε εκ νέου το ταψί στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνειά του.

  1.