Ένα παραδοσιακό και αγαπημένο γλυκό έρχεται να συναντήσει ένα ξενόφερτο και πιο μοντέρνο γλυκό για να δημιουργήσουν έναν λαχταριστό συνδυασμό. Πρόκειται για τον μπακλαβά cheesecake που θα γίνει το νέο σας αγαπημένο γλυκό. Μην σας τρομάζουν τα πολλά βήματα που έχει η συνταγή. Ουσιαστικά, πρόκειται για την κλασική συνταγή για μπακλαβά, με την προσθήκη του τυριού κρέμας που θα έρθει να δροσίσει το εσωτερικό του γλυκού μας.
Τι θα έλεγε άραγε η γιαγιά μας από την Πόλη, δοκιμάζοντάς το;
Τι θα χρειαστείτε για τον μπακλαβά cheesecake;
Για το φύλλο:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 50γρ. λιωμένο βούτυρο
- 140γρ. καρύδια
Για την γέμιση με τυρί κρέμα:
- 450γρ. τυρί κρέμα
- 120γρ. ζάχαρη άχνη
- 15γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 75γρ. κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
Για το σιρόπι:
- 100γρ. νερό.
- 70γρ. ζάχαρη άχνη
- 50γρ. μέλι
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- μερικές φλούδες λεμονιού, τις οποίες θα αφαιρέσουμε αργότερα
- ένα στικ κανέλας
- εάν έχετε ροδόνερο χρησιμοποιήστε μία κουταλιά της σούπας
Εκτέλεση Συνταγής
- Καβουρδίζουμε για μερικά λεπτά στο τηγάνι τα καρύδια. Σιγουρευτείτε ότι δεν θα καούν. Όταν αρχίσουν να αποπνέουν μία έντονη μυρωδιά ξηρού καρπού, τότε αποσύρουμε από την φωτιά.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Περάστε τα καρύδια από το μούλτι. Μην τα χτυπήσετε πολύ, δεν θέλουμε να γίνουν πούδρα.
- Χτυπήστε το τυρί κρέμα με την ζάχαρη για 2 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα.
- Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι, προσθέστε τα αυγά και την κρέμα γάλακτος και συνεχίστε να χτυπάτε.
- Λιώστε το βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων ώστε να το χρησιμοποιήσουμε για το φύλλο.
- Βουτυρώστε καλά ένα στρογγυλό ταψί.
- Η σειρά που θα ακολουθήσετε τώρα για την συναρμολόγηση του μπακλαβά είναι: 2 φύλλα κρούστας λίγα καρύδια, την οποία θα επαναλάβετε άλλες 3 φορές. Απλώστε άλλα 2 φύλλα κρούστας πριν φέρουμε την γέμιση.
- Με ένα ψαλίδι κόψτε το επιπλέον φύλλο που περισσεύει έξω από το ταψί.
- Ψήστε το γλυκό για 45 λεπτά στους 180°C. Ύστερα, αφαιρέστε από την φόρμα και συνεχίστε να ψήνετε για άλλα 25 λεπτά. Θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι θα κρατήσει το σχήμα του, γι’αυτό αφαιρούμε από το ταψί.
- Πάμε να φτιάξουμε το σιρόπι: βράζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το ροδόνερο) μέχρι να γίνει παχύρρευστο το μείγμα, σαν σιρόπι. Αφαιρούμε τα κομμάτια του λεμονιού και το στικ κανέλας και προσθέτουμε το ροδόνερο.
- Ρίξτε το σιρόπι πάνω στο μπακλαβά αμέσως με το που βγει από τον φούρνο. Επικεντρωθείτε στο φύλλο.
- Αφήστε να κρυώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες και σερβίρετε με τριμμένο φυστίκι αιγίνης και λίγα πέταλα αποξηραμένου τριαντάφυλλο αν έχετε.