Το ελληνικό Πάσχα συναντά την διεθνή ζαχαροπλαστική, τι σημαίνει αυτό; Πως θα φτιάξουμε υπέροχα μάφιν από τσουρέκι, νόστιμα και πιστά στην παράδοση. Παρασκευασμένα με τον κλασικό τρόπο που φτιάχνουμε τα τσουρεκάκια, με μαστίχα, αλεύρι, σιρόπι, τα οποία στο τέλος θα βάλουμε σε φορμάκια για μάφιν. Έτοιμοι; Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξετε.
Τι θα χρειαστείτε για τα μάφιν από τσουρέκι;
Για το τσουρέκι:
- 65 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 65 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. ζάχαρη
- 2 μέτρια αυγά
- 430 γρ. σκληρό αλεύρι
- 10 γρ. μαγιά
- 50 γρ. χλιαρό νερό
- ξύσμα από μισό πορτοκάλι
- 1/2 κτγ. μαστίχα
- 1 αυγό και μία κουταλιά νερό
- (προαιρετικά) λίγες νιφάδες αμυγδάλου για γαρνίρισμα
Για το σιρόπι:
- 100 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. νερό
Εκτέλεση Συνταγής
- Για να ετοιμάσετε τα μάφιν από τσουρέκι, προσθέστε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, λίγη μόνο ζάχαρη και την μαγιά και ανακατέψτε καλά. Καλύψτε με μία μεμβράνη και αφήστε να κάτσει για 6-7 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες. Προσοχή: το νερό πρέπει να μην είναι ούτε ζεστό ούτε κρύο γιατί θα σκοτώσει την μαγιά και δεν θα φουσκώνει το τσουρέκι μας. Για να τσεκάρετε την θερμοκρασία του νερού, θα πρέπει να είναι περίπου ίδια με αυτή των δαχτύλων σας, οπότε βουτήξτε ένα στο νερό. Δεν θα πρέπει να νιώσετε διαφορά στην θερμοκρασία.
- Λιώστε την μαστίχα σε ένα μίξερ ή στο γουδί. Μην παραλείψετε την μαστίχα γιατί θα δώσει στο τσουρέκι την αυθεντική γεύση που επιθυμούμε.
- Σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε το βούτυρο, την ζάχαρη και το γάλα. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύετε σιγά σιγά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και έχει διαλυθεί η ζάχαρη.
- Μεταφέρετε το μείγμα του βουτύρου σε ένα μεγαλύτερο μπολ και ρίξτε μέσα τα αυγά. Ανακατέψτε καλά και ρίξτε σιγά σιγά μέσα και το μείγμα της μαγιάς.
- Έπειτα, ρίξτε και το αλεύρι καθώς και την μαστίχα. Επόμενο έχει σειρά το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Είτε βάλτε το μείγμα σε μία κουζινομηχανή, ή πλάστε το με τα χέρια σας ώστε να γίνει μία ωραία ζύμη.
- Καλύψτε την ζύμη του τσουρεκιού με μία μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Βουτυρώστε τα φορμάκια για τα μάφιν και μοιράστε την ζύμη σε αυτά. Μην βάλετε πάρα πολύ ζύμη σε κάθε φορμάκι, καθώς θα φουσκώσουν τα μάφιν μας.
- Σε ένα μικρό μπολ ρίξτε το ένα αυγό και την μία κουταλιά νερό και χτυπήστε με ένα πιρούνι. Με ένα πινελάκι, κάντε τα μάφιν από πάνω με αυγό.
- Γαρνίρετε προαιρετικά με νιφάδες αμυγδάλου.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-25 λεπτά.
- Δύο-τρία λεπτά πριν σβήσετε τον φούρνο, ετοιμάστε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίξτε την ζάχαρη και το νερό και φέρτε σε μία βράση. Όταν λιώσει η ζάχαρη, ρίξτε το σιρόπι πάνω στα τσουρέκια.
- Μπορείτε να απολαύσετε τα υπέροχα μάφιν από τσουρέκι μέχρι και 5-7 μέρες αφότου τα φτιάξετε. Καλύψτε τα με πλαστική μεμβράνη ώστε να διατηρηθούν φρέσκα.
- Δοκιμάστε να φάτε τα μάφιν σας με τον πρωινό καφέ, την περίοδο του Πάσχα ή και κάθε εποχή του χρόνου. Ταιριάζουν πολύ.
Δείτε ακόμη: Σοκολατένια τάρτα με αλατισμένη καραμέλα – Για τους σοκο-λάτρεις!