Μία από τις πιο λαχταριστές συνταγές της ελληνικής κουζίνας είναι οι κεφτέδες. Πεντανόστιμοι, εύκολοι και εξαιρετικά αρωματικοί, ειδικά με αυτό το βούτυρο με μυρωδικά που θα φτιάξουμε στην παρακάτω συνταγή. Η συνταγή αυτή είναι για 16 κεφτέδες. Μπορούμε να τους φτιάξουμε και να τους βάλουμε στην κατάψυξη, ώστε να τους ψήσουμε όταν επιθυμούμε. Επίσης, μπορούμε αφού τους ψήσουμε να τους παγώσουμε για 20 λεπτά το ψυγείο και μετά να τους κρατήσουμε στην κατάψυξη για έως και 3 μήνες. Για να τους απολαύσουμε, απλά ξεπαγώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στην μισή ισχύ από ότι συνήθως.
Τι θα χρειαστείτε για τους κεφτέδες;
- 3/4 φλ. τριμμένο ψωμί/φρυγανιά
- 1/2 φλ. νερό ή γάλα
- 1 ψιλοκομμένο λευκό κρεμμύδι
- 1 αυγό
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κτγ αποξηραμένη ρίγανη ή 2 κτσ φρέσκια
- 1,5 κτσ αλάτι
- 1/4 κτγ μαύρο πιπέρι
- 1 κιλό κιμάς βόειος
- 2 κτσ φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανός, άνηθος κ.ά.
- 4 κτσ λιωμένο βούτυρο
Εκτέλεση Συνταγής
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C.
- Αναμιγνύετε το τριμμένο ψωμί, το γάλα ή το νερό, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι (μαζί με τους χυμούς του) σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέστε το αυγό, το ψιλοκομμένο σκόρδο, την ρίγανη, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε τον κιμά και πλάστε με τα χέρια σας, φορώντας γάντια.
- Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο κουτάλι παγωτού για να κάνετε μπαλίτσες τα κεφτεδάκια. Εάν δεν έχετε ή δεν σας βολεύει, χρησιμοποιήστε απλώς τα χέρια σας. Απλώνουμε τους κεφτέδες σε ένα τετράγωνο ταψί.
- Τώρα θα φτιάξουμε το αρωματικό βούτυρο. Ανακατεύουμε το βούτυρο με τα μυρωδικά που επιλέξαμε σε ένα μπολάκι. Εάν έχουμε ψιλοκόψει τα μυρωδικά, τότε ακόμη καλύτερα.
- Ρίχνουμε το μείγμα με το βούτυρο και τα μυρωδικά πάνω από τους κεφτέδες μας.
- Ψήνουμε στους 220 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά.