Η σάλτσα ντομάτας είναι ακόμη πιο γευστική όταν την φτιάχνετε μόνοι σας. Επίσης, αυτή η σάλτσα έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά καθώς αποτελείται μόνο από φρέσκα υλικά. Είναι η ιδανική εποχή να φτιάξουμε λίγη φρέσκια σάλτσα αφού είναι η εποχή της ντομάτας. Δείτε πως θα την φτιάξετε:
Τι θα χρειαστείτε για την τέλεια σάλτσα ντομάτας;
- 7 κτσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 κόκκινο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
- 4 μέτριες ντομάτες, όσο πιο γινομένες τόσο καλύτερα
- Αλάτι και πιπέρι
- 1/2 κτσ ζάχαρη
- (προαιρετικά βάλτε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο μαζί με το κρεμμύδι)
Εκτέλεση Συνταγής
-
Κόψτε τα κοτσάνια και το πάνω – κάτω της ντομάτας. Ψιλοκόψτε τες. Δεν θα αφαιρέσουμε την φλούδα από την ντομάτα για να κρατήσουμε όλη τη γεύση.
-
Ζεστάνετε 5 κτσ ελαιόλαδο σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει χρυσαφένιο το χρώμα του.
-
Προσθέστε το 1/3 από τις ντομάτες στο κατσαρολάκι μαζί με αλάτι και πιπέρι. Θέλουμε να γίνουν πολτός. Ανακατεύετε μία στο τόσο με μία ξύλινη κουτάλα.
-
Προσθέστε από ένα εν τρίτο από τις ντομάτες που έμειναν στο κατσαρολάκι και επαναλάβετε. Τώρα, ρίξτε και τις υπόλοιπες ντομάτες. Τις βάζουμε λίγες λίγες γιατί είναι πιο εύκολο να γίνουν πολτός έτσι.
-
Όταν οι ντομάτες αρχίσουν να μοιάζουν με παχύρρευστη σάλτσα, τότε βάλτε και 1/2 κούπα νερό μαζί με άλλες 2 κουταλιές ελαιόλαδο και περιμένετε να πάρει μία βράση η σάλτσα. Τότε, μειώστε την ένταση της φωτιάς ξανά σε μέτρια και καλύψτε. Μαγειρέψτε σιγά για άλλα 20 λεπτά.
-
Δοκιμάστε την σάλτσα για να υπολογίσετε εάν θέλετε περισσότερο αλάτι. Εάν η γεύση τους είναι ελαφρώς ξινή – εξαρτάται από τις ντομάτες -, προσθέστε λίγη παραπάνω ζάχαρη.
-
Προσθέστε εάν θέλετε τα αγαπημένα σας μυρωδικά ή μπαχαρικά. Κάποιοι βάζουν κανέλα, κάποιοι αποξηραμένη ή φρέσκια ρίγανη, κάποιοι μαϊντανό. Τότε, μαγειρέψτε τα τελευταία 2 – 5 λεπτά χωρίς το καπάκι και τότε η σάλτσα σας θα είναι έτοιμη για απόλαυση!
- Εκτός από τα μακαρόνια σας, μπορείτε να απολαύσετε αυτήν την σάλτσα ντομάτας σε κάθε συνταγή που απαιτεί κόκκινη σάλτσα. Μαζί με τα αυγά σας, μαζί με γαρίδες, μαζί με κεφτεδάκια, στην πίτσα κ.ά.
Δείτε ακόμη: Το απόλυτο μεσογειακό dip ελαιόλαδου – Εύκολο και μυρωδάτο!