Ποιος θα το περίμενε ότι ένα συστατικό – έκπληξη θα μας βοηθούσε να φτιάξουμε το τέλειο κέικ; Δεν πρόκειται για άλλο από την αγαπημένη μας σκούρα μπύρα, την ιστορική ιρλανδική Guinness με την οποία θα φτιάξουμε ένα σπέσιαλ κέικ πλούσιο σε γεύση και εύκολο στην παρασκευή. Η μπύρα βοηθάει όχι μόνο στην νοστιμάδα του κέικ αλλά και στο ψήσιμό του. Δοκιμάστε και θα γίνει από τις αγαπημένες σας συνταγές.
Τι θα χρειαστείτε για το Guinness κέικ
- 250 γρ. μπύρα Guinness
- 250 γρ. ανάλατο βούτυρο
- 80 γρ. κακάο
- 400 γρ. καστανή ζάχαρη
- 150 γρ. γιαούρτι
- 3 αυγά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 ½ κουταλάκια μαγειρική σόδα
- 2 βανίλιες
Υλικά για το γλάσο:
- 300 γρ. τυρί κρέμα
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 2 βανίλιες
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε την μπύρα και το βούτυρο σε κομμάτια και ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κακάο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει λίγο.
- Στο μεταξύ βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 25cm – 28cm.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα αυγά και τη βανίλια και τα προσθέτουμε στο μείγμα της μπύρας.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και την μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
- Μεταφέρουμε στο ταψί και ψήνουμε για 50 – 60 λεπτά μέχρι να δοκιμάσουμε με μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και να βγαίνει στεγνή.
- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το αφήνουμε για λίγο στο ταψί μέχρι να κρυώσει λίγο και μετά το ξεφορμάρουμε με προσοχή σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.
- Για το γλάσο: Με ένα μίξερ χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά το τυρί και την άχνη.
- Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος σιγά σιγά και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μίγμα. Απλώνουμε πάνω στο κέικ.
- Το λαχταριστό Guinness κέικ μας είναι έτοιμο. Δοκιμάστε το και θα τρελαθείτε!