Ποιος είπε ότι δεν μπορούν και τα πιτάκια σφολιάτας να είναι εξεζητημένα και να θυμίζουν γκουρμέ συνταγή; Ε, όποιος το είπε, έκανε λάθος. Και θα το καταλάβετε και εσείς όταν δοκιμάσετε αυτά τα πεντανόστιμα πιτάκια με σπαράγγια και προσούτο που είναι το τέλειο ορεκτικό. Θα ξεχάσετε τα κλασικά τυροπιτάκια ή σαμπονοπιτάκια. Ας δούμε, λοιπόν, πως θα τα φτιάξετε:
Τι θα χρειαστείτε για τα γκουρμέ πιτάκια;
- 1 ματσάκια σπαράγγια
- 1 κτσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- 1 πακέτο σφολιάτας
- 100γρ. τριμμένη γραβιέρα
- 1 πακέτο προσούτο (περίπου 12 φέτες)
- 1 χτυπημένο αυγό
Δείτε ακόμη: Σπανακοπιτάκια μπουκίτσες – Θα τις λατρέψουν όλοι!
Εκτέλεση Συνταγής
-
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Απλώστε στο ταψί σας μία λαδόκολλα.
-
Σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, απλώστε την ζύμη σφολιάτας και ζυμώστε την ώστε να διπλασιαστεί η έκτασή της. Κόψτε με ένα μαχαιράκι σε κομμάτια, που θα γίνουν τα πιτάκια μας.
-
Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο στα σπαράγγια και αλατοπιπερώστε. Μπορείτε να ρίξετε και λίγη αποξηραμένη ρίγανη εάν σας αρέσει η ιδέα.
-
Βάλτε από 1 φέτα προσούτο σε κάθε πιτάκι. Μπορείτε να διπλώσετε στη μέση την κάθε φέτα ώστε να κάτσει καλύτερα. Βάλτε και 3-4 κομμάτια σπαράγγια και 1-2 κουταλιές τριμμένης γραβιέρας.
-
Διπλώστε τις δύο άκρες από το κάθε πιτάκι για να το κλείσετε. Περάστε με ένα πινέλο το κάθε πιτάκι με λίγο από το χτυπημένο αυγό. Εάν θέλετε ρίξτε λίγο ακόμη αλάτι από πάνω.
-
Ψήστε στον φούρνο μέχρι να φουσκώσει και να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα η ζύμη, για περίπου 15 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως. Τα υπέροχα γκουρμέ πιτάκια σας με σπαράγγια, γραβιέρα και προσούτο είναι έτοιμα για απόλαυση. Θα τα λατρέψετε και εσείς και όποιος άλλος τα δοκιμάσει. Συν ότι, μάθατε άλλον έναν τέλειο τρόπο να αξιοποιήσετε τα σπαράγγια σας.