Τα όσπρια αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Σήμερα λοιπόν που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα όσπρια δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το τραπέζι μας. Ας δούμε τι θα χρειστούμε για την αγαπημένη συνταγή με γίγαντες 3άλφα.
Υλικά για 6 μέρίδες
500γρ. 3αλφα φασόλια γίγαντες
750γρ. σπανάκι
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊντανό
800γ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1φλ. ελαιόλαδο
3κ.σ. φρυγανιά
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Το βράδυ της προηγούμενης ημέρας μουλιάζετε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επόμενη τα ξεπλένετε πολύ καλά. Τα βράζετε σε καθαρό νερό για 30 λεπτά και τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι. Παράλληλα, πλένετε και στραγγίζετε καλά το σπανάκι. Το κόβετε σε χοντρά κομμάτια, το τοποθετείτε σε ένα μπολ, το αλατίζετε και το αφήνετε για 15 λεπτά ώστε να σταθεί. Στη συνέχεια πιέζετε το σπανάκι με τα χέρια ώστε να αποβάλλει τα υγρά του για να μαραθεί και το βάζετε σε ένα καθαρό μπολ. Σε αυτό, προσθέτετε τον άνηθο, τον μαϊντανό, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Τα ανακατεύετε όλα πολύ καλά. Σε λαδωμένο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος τοποθετείτε το μισό μείγμα των χόρτων. από πάνω τοποθετείτε τα φασολια γίγαντες και τα υπόλοιπα χορταρικά. καλύπτετε με τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε το φαγητό με το ελαιόλαδο και την φρυγανιά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πιει όλα τα υγράτου και να μείνει με το λάδι του.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο. Καλή σας απόλαυση!!