Εάν έχετε πάει στην Πορτογαλία, δεν γίνεται να μην έχετε δοκιμάσει το πιο γνωστό τους παραδοσιακό πιάτο, την φρανσεζίνια (francezinha). Έχει χαρακτηριστεί και ως… ‘τοστ σε στεροειδή’, καθώς πρόκειται για ένα σάντουιτς με πολύ κρέας, πολύ τυρί και πολύ σάλτσα. Το όνομα της σημαίνει «μικρή γαλλίδα», καθώς ένας Πορτογάλλος δοκίμασε croque madame στην Γαλλία και δημιούργησε την δική του παραλλαγή στην Πορτογαλία.
Έχει 3 διαφορετικά είδη κρέατος μέσα σε ψωμί του τοστ, τυλιγμένο με τυρί και βουτηγμένο σε σάλτσα. Από πάνω, υπάρχει ένα τηγανητό αυτό και συνοδεύεται με τηγανιτές πατάτες οι οποίες συνήθως είναι βουτηγμένες μέσα στην σάλτσα. Θα το βρείτε στα περισσότερα μαγαζιά της Πορτογαλίας σε τιμές που κυμαίνονται από 4-8 ευρώ. Ακούγεται περίεργο γεύμα αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε έστω και μία φορά.
Γεύση Πορτογαλίας έχει σήμερα το πιάτο που θα μαγειρέψουμε!
Τι θα χρειαστείτε για την φρανσεζίνια;
Υλικά για 2 μερίδες:
- 8 φέτες ψωμί του τοστ
- 4 φέτες αλλαντικό
- 8 φέτες κίτρινο τυρί
- 150 γρ. μπριζολάκια χοιρινά
- 4-6 λεπτά λουκάνικα χωριάτικα (στην πορτογαλία θα φάτε linguiças, τοπικά λουκάνικα)
- αλάτι και πιπέρι
- προαιρετικά: ένα τηγανητό αυγό
- 1 μεγάλη ξανθιά μπύρα
- 1 φλ. σάλτσα τομάτας
- 2 κτσ κρασί Πόρτο
- ½ φλ. ζωμός βοδινού
- 1 κτσ βούτυρο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κτσ νισεστέ
- ½ κτσ ελαιόλαδο
- 1 κτσ καυτερή σάλτσα (προαιρετικά)
Εκτέλεση Συνταγής:
Για την σάλτσα:
-
Σε μία κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και προσθέστε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Τσιγαρίστε.
-
Ρίξτε την μπύρα και ζεστάνετε μέχρι να εξατμιστεί το αλκόολ. Θα πάρει περίπου 5 λεπτά.
-
Ρίξτε τον ζωμό, την σάλτσα τομάτας, το κρασί, την καυτερή σάλτσα και το βούτυρο. Προσθέστε σταδιακά και τον νισεστέ, με προσοχή ώστε να μην δημιουργηθούν σβώλοι. Σιγομαγειρέψτε για μερικά λεπτά μέχρι να γίνει η σάλτσα παχύρευστη.
-
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180° C.
-
Μαγειρέψτε τα μπριζολάκια αφού τα έχετε κόψει σε κομμάτια. Αλατοπιπερώστε.
- Μαγειρέψτε και τα λουκάνικα μαζί, αφού τα έχετε κόψει στα 2.
-
Χωρίστε το ψωμί σε 4 και 4 φέτες, για κάθε φρανσεζίνια.
-
Γεμίστε το ψωμί με το μαγειρεμένο κρέας και τα αλλαντικά όπως στην παρακάτω φωτογραφία. Τοποθετήστε σε ένα βαθύ πιάτο και ρίξτε από πάνω την σάλτσα. Τυλίξτε το ψωμί με τις φέτες τυριού. Εάν θέλετε, τηγανίστε και ένα αυγό και ρίξτε το από πάνω. Επίσης, μπορείτε να συνοδέψετε την φρανσεζίνια με τηγανιτές πατάτες, καθώς έτσι σερβίρεται στην ιβηρική χερσόνησο.
Δείτε ακόμη: Οκρόσκα – Η δροσερή καλοκαιρινή ρώσικη σούπα