Το ψήσιμο των λαχανικών αναδεικνύει τη φυσική τους γλυκύτητα και κάνει αυτή τη σούπα γλυκοπατάτας να έχει εξαιρετικά πολυτελή γεύση.
Συστατικά
- 500g γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια 3cm/1¼
- 500g καρότα, κομμένα και τριμμένα, και στη συνέχεια κομμένα σε κομμάτια περίπου 2 cm
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 1 γεμισμένο κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
- ¼–½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένες νιφάδες τσίλι
- 1,2 λίτρα ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου, φτιαγμένος με 2 κύβους
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για την επικάλυψη
- 25g καρύδια πεκάν, σπασμένα σε μικρά κομμάτια
- 2 κουταλιές της σούπας ρευστό μέλι
- 25g φέτα, ή άλλο τυρί, ελαφρά θρυμματισμένη
- 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, μόνο φύλλα
Μέθοδος
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220C. Βάζουμε τα κομμάτια λαχανικών σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Σκορπίζουμε σε ένα μεγάλο ταψί και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά, αναποδογυρίζουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
- Όσο ψήνονται τα λαχανικά, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Ανακατεύουμε το σκόρδο, τον κόλιανδρο και τις νιφάδες τσίλι, για γεύση, και μαγειρεύουμε για ένα ακόμη λεπτό.
- Βγάζουμε τα λαχανικά από το φούρνο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε πάνω από 1 λίτρο ζωμού και αφήνουμε να σιγοβράσει. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και χτυπάμε με ένα μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό και ζεσταίνουμε απαλά, προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό, εάν χρειάζεται, μέχρι να επιτευχθεί η συνοχή που προτιμάμε.
- Για την επικάλυψη, βάζουμε τα κομμάτια πεκάν σε μια μικρή κατσαρόλα και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά κατά τόπους, ανακατεύοντας τακτικά. Περιχύνουμε το μέλι και μαγειρεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε τη σούπα σε ζεστά μπολ για να τη σερβίρουμε. Προσθέτουμε λίγους από τους κολλώδεις ξηρούς καρπούς σε κάθε μερίδα της σούπας, ρίχνουμε το τυρί, μερικά φύλλα θυμαριού και λίγο μαύρο πιπέρι.
Καλή επιτυχία!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;