Λατρεύουμε να παραγγέλνουμε μελιτζανοσαλάτα όταν πηγαίνουμε σε ταβέρνες και εστιατόρια με ελληνική κουζίνα. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε και στο σπίτι μας μία πεντανόστιμη εκδοχή της μελιτζανοσαλάτας με κάποια έξτρα υλικά. Ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, το δροσερό αυτό ορεκτικό είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε! Ας δούμε πως θα την φτιάξουμε;

Τι θα χρειαστείτε για την μελιτζανοσαλάτα;

  • 1 κιλό μελιτζάνες, κομμένες σε «μπουκιές»
  • 2 μεγάλα καρότα κομμένα «ζουλιέν»
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 3 κτσ αλάτι
  • μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κόκκινες πιπεριές, αν θέλετε βάλτε και πράσινες
  • 2 μέτριες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 5 κτσ ελαιόλαδο
  • ρίγανη και μαϊντανός για το σερβίρισμα, εάν θέλετε

Εκτέλεση Συνταγής

  • Απλώστε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
  • Κόψτε τις μελιτζάνες σε κομματάκια, σαν μπουκίτσες. Δείτε και την παρακάτω φώτο.

Δείτε ακόμη: Μελιτζάνες ογκρατέν στον φούρνο με κασέρι! Λιώνουν στο στόμα

  • Αλατώστε τις μελιτζάνες με 1 ½ κτσ. Απλώστε τες στο ταψί.
  • Αφήστε τις μελιτζάνες να «κάτσουν» λίγο, για 30-45 λεπτά. Έπειτα, με ένα χαρτί κουζίνας σκουπίστε τα πολλά υγρά που έχουν βγάλει. Ρίξτε λίγο λάδι από πάνω τους. Ψήστε για 30 λεπτά.
  • Κόψτε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις ντομάτες και τις πιπεριές.

  • Προσθέστε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και όταν ζεσταθούν, ρίξτε το κρεμμύδι. Σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, σωτάρετε για 2 λεπτά. Προσθέστε και τα καρότα και σωτάρετε για άλλα 3 λεπτά. Προσθέστε όλα τα υλικά και σωτάρετε για 5-7 λεπτά, εκτός από τις μελιτζάνες. Προσοχή, αφήνουμε το σκόρδο τελευταίο ώστε να έχει έντονη μυρωδιά και γεύση.
  • Τέλος, ρίξτε τις μελιτζάνες μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, την ζάχαρη και το σκόρδο! Σωτάρετε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
  • Αφήστε την σαλάτα να κρυώσει και βάλτε στο ψυγείο.
  • Αποθηκεύστε την μελιτζανοσαλάτα στο ψυγείο ώστε να είναι πάντα δροσερή. Μπορείτε να την καταναλώσετε μέσα σε 4 ημέρες. Σερβίρετε με μυρωδικά και λίγο ελαιόλαδο! Καλή απόλαυση!

μελιτζανοσαλάτα