Λατρεύουμε το σαραγλί! Γιατί να μην δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μόνοι μας; Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται, ειδικά με την παρακάτω συνταγή. Ένα παραδοσιακό γλυκάκι που θα αγαπάμε για πολλές ακόμη γενιές. Πάμε να δούμε πως θα το ετοιμάσουμε;

Τι θα χρειαστείτε για το παραδοσιακό σαραγλί;

  • 450 γρ. φύλλο
  • 240 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • αλεσμένοι ξηροί καρποί  

Για το σιρόπι:

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. νερό 
  • 3 κεφαλάκια γαρύφαλλα  
  • 1 στικ κανέλας  
  • φλούδες από λεμόνι  
  • 1 κτσ χυμός λεμόνι  
  • 1 κτσ μέλι  

Για την γέμιση:

  • 180 γρ. αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια αλεσμένα
  • 3/4 κτσ κανέλα σε σκόνη 
  • 1/4 κτσ γαρύφαλλο σε σκόνη  

Εκτέλεση Συνταγής

  • Αρχικά, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά (που προορίζονται για το σιρόπι) εκτός από το μέλι. Σε υψηλή ένταση ζεστάνετε το μείγμα μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να αρχίσει να βράζει. Αφαιρέστε από την φωτιά, προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε. Αφήστε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
  • Λιώστε το βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων σε χαμηλή θερμοκρασία. Μπορεί να χρειαστεί να το ζεστάνετε 2-3 φορές μέχρι να λιώσει εντελώς.  
  • Ετοιμάστε τώρα την γέμιση για τα σαραγλάκια. Σε ένα μπλέντερ αλέστε τους κηρούς καρπούς μέχρι το μέγεθος που θέλετε. Προσθέστε στο μείγμα την κανέλα και το γαρύφαλλο (σε σκόνη) και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Αφήστε στην άκρη.

  • Ανοίξτε τη ζύμη και απλώστε τα φύλλα.  
  • Βουτυρώστε το ταψί.
  • Απλώστε μία στρώση φύλλου και βουτυρώστε. Ρίξτε και λίγους ξηρούς καρπούς με το κουταλάκι. Επαναλάβετε με όλα τα φύλλα.  
  • Έπειτα, ήρθε η ώρα να τυλίξουμε το σαραγλί. Ένα καλό κόλπο είναι να πάρετε ένα καλαμάκι, είτε ξύλινο είτε πλαστικό και να το χρησιμοποιήσετε ως μπούσουλα για το σωστό το τύλιγμα. Όταν τυλίξετε καλά το σαραγλί, απλά αφαιρείτε το καλαμάκι.

σαραγλί

  • Όταν τελειώσετε με το τύλιγμα, βουτυρώστε άλλη μία τελευταία φορά.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε σε κομμάτια την ζύμη.
  • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160°C για 60 με 75 λεπτά.
  • Όταν ψηθεί το σαραγλί, ρίξτε το κρύο σιρόπι και αφήστε να απορροφηθεί.
  • Γαρνίρετε με τους κηρούς καρπούς που έμειναν καθώς και τα γαρυφαλλάκια και το στικ κανέλας. Καλή απόλαυση!

Δείτε ακόμη: Cheesecake καραμέλας με μήλα – Ο πιο γλυκός πειρασμός!