Αυτή η λαχταριστή χωριάτικη πίτα με αρνί, βασίζεται στις παραδοσιακές συνταγές της Ηπείρου. Εκεί, στα βουνά που επικρατεί το κρύο, οι γιαγιάδες είχαν απογειώσει την τέχνη της χωριάτικης πίτας. Πρόκειται για μία πίτα που χορταίνει και δίνει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χάρη στο κρέας, τα μυρωδικά και το ρύζι. Ας δούμε πως θα την φτιάξουμε:

Τι θα χρειαστείτε για την χωριάτικη πίτα με αρνί;

Για το φύλλο:

  • 250 γρ. σιμιγδαλένιο αλεύρι
  • ½ κτσ αλάτι
  • 4 κτσ ξύδι
  • 3 κτσ ελαιόλαδο
  • 125 γρ. νερό
  • + λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις για να ανοίξουμε το φύλλο 
  • + λίγο ακόμη ελαιόλαδο για να ανοίξουμε το φύλλο 

Για την γέμιση της πίτας:

  • 1400 γρ. αρνιού, με το κόκαλο
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο, κυρίως το λευκό κομμάτι του
  • 280 γρ. ρύζι κοντόκοκκο
  • 250 γρ. σέλινο
  • 3 μικρά χλωρά κρεμμυδάκια
  • λίγος ψιλοκομμένος μαιντανός
  • 1 μεγάλο αυγό
  • ελαιόλαδο 

πίτα με αρνί

Εκτέλεση Συνταγής

Tips: 

  1. Πριν συναρμολογήσουμε την πίτα, πρέπει να μαγειρέψουμε καλά το αρνί και το ρύζι. Να είναι μαλακά και τρυφερά. Δεν θα μαγειρευτούν σωστά όσο ψήνεται η πίτα, επομένως πρέπει ήδη να έχουν την υφή που θέλουμε.
  2. Για να διατηρηθεί τραγανό το φύλλο, θα πρέπει να μην υπάρχει υπερβολική υγρασία στην γέμιση. Έτσι, αφήνουμε το ρύζι να απορροφήσει όση περισσότερη υγρασία γίνεται όσο μαγειρεύεται.
  3. Χρησιμοποιήστε μπόλικο αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο ανοίγετε το φύλλο για να μην κολλήσει. Θυμηθείτε ότι το φύλλο θα ανοίγει ακόμη περισσότερο όσο απορροφάει το αλεύρι, όταν το ανοίγετε. Χρησιμοποιήστε τον κλασικό πλάστη.

Για το αρνί:

  • Προσθέστε το αρνί σε μία κατσαρόλα και γεμίστε με νερό, τόσο ώστε να καλύπτεται το κρέας. Φέρτε σε μία βράση. Αλατοπιπερώστε. Απομακρύνετε τον αφρό και την βρωμιά που μπορεί τυχόν να αναδυθεί στην επιφάνεια. Ύστερα, χαμηλώστε την φωτιά σε μέτριας έντασης και μαγειρέψτε για 2 – 2,5 ώρες. Θα πρέπει το κρέας να είναι τόσο τρυφερό ώστε να διαχωρίζεται από το κόκαλο.
  • Με ένα κουτάλι αφαιρούμε το κρέας από το κόκαλο. Περνάμε τον ζωμό του κρέατος από ένα σουρωτήρι, σε περίπτωση που έχουν μείνει μικρά κοκαλάκια. Ο ζωμός θα πρέπει να ζυγίζει περίπου 1 λίτρο. Αν όχι, προσθέστε λίγο νερό. Κρατήστε τον.
  • Όταν κρυώσει το κρέας, κάντε κομματάκια το αρνί και τοποθετήστε σε ένα μπολ.

Για το φύλλο:

  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέστε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ξύδι. Προσθέστε σταδιακά και το νερό όσο ταυτόχρονα πλάθετε την ζύμη. Πλάστε για 5 λεπτά. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και κολλώδης, χωρίς όμως να μένουν κομμάτια στα χέρια σας. Καλύψτε την ζύμη με μία πετσέτα και αφήστε στην άκρη.

Για την γέμιση της πίτας:

  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέστε το κόκκινο κρεμμύδι και σωτάρετε. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε για 2 λεπτά με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέστε τον ζωμό από το αρνί και όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε την φωτιά, καλύψτε με το καπάκι και αφήστε να μαγειρευτεί για 20-25 λεπτά.
  • Αφαιρέστε την κατσαρόλα από την φωτιά, ανακατέψτε καλά και προσθέστε τα μυρωδικά. Δοκιμάστε για να τσεκάρετε εάν χρειάζεται έξτρα αλάτι.
  • Ρίξτε το αυγό και ανακατέψτε καλά.

Συναρμολόγηση της πίτας:

  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C.
  • Λαδώστε ένα στρογγυλό ταψί.
  • Χρησιμοποιήστε όσο αλεύρι χρειαστεί και ανοίξτε το φύλλο. Χωρίστε την ζύμη στα δύο, και δουλέψτε το κάθε κομμάτι ξεχωριστά. Θυμηθείτε ότι το φύλλο θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να καλύπτει λίγο τις άκρες του ταψιού που θα μπει η πίτα με αρνί.
  • Περάστε το φύλλο στο ταψί. Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
  • Προσθέστε την γέμιση μέσα στο ταψί, και καλύψτε με το άλλο μισό της ζύμης για το φύλλο που έμεινε.
  • Ψήστε για 40-45 λεπτά. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη η πίτα όταν έχει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφήστε για λίγο να κρυώσει και απολαύστε τον ήχο του φύλλου όταν το κόβετε. Μία υπέροχη χωριάτικη πίτα με αρνί και την φτιάξετε μόνοι σας! Καλή απόλαυση!

Δείτε ακόμη: Τρυφερά Καλαμάρια Γεμιστά – Η Ιδανική Νηστίσιμη Συνταγή