Σαρακοστή χωρίς λαγάνα γίνεται; Δεν γίνεται! Γι’ αυτό, για να μην περιμένουμε την Καθαρά Δευτέρα για να πάρουμε την ζεστή λαγάνα από τον φούρνο, θα φτιάξουμε μία μόνοι μας. Δεν είναι δύσκολο, ούτε απαιτεί πολλά υλικά! Τα βήματα είναι απλά αλλά θέλουν προσοχή. Πάμε να την φτιάξουμε;
Τι θα χρειαστείτε για την σπιτική λαγάνα;
- 2 κτσ μαγιά
- 1/2 φλ. ζεστό νερό
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό, για ψωμί
- 2 κτσ ελαιόλαδο ή ταχίνι
- 1/2 κτσ αλάτι
- 2 κτσ ζάχαρη
- Σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση Συνταγής
- Διαλύουμε την μαγιά σε ζεστό νερό σε ένα μπολάκι και σιγά σιγά ρίχνουμε και λίγο αλεύρι για να γίνει πιο παχύρρευστο το μείγμα. Το καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να κάτσει μέχρι να διπλασιαστεί η μάζα του.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Ύστερα, κάνουμε μία τρύπα στην μέση και ρίχνουμε την ζάχαρη, το λάδι ή το ταχίνι, το μείγμα με την μαγιά και 2 φλ. ζεστό νερό. Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να πλάθουμε. Αντί για πλάσιμο, μπορούμε να βάλουμε την ζύμη στο μίξερ μας, αν έχουμε.
- Καλύπτουμε την ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να κάτσει για να διπλασιαστεί.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπάλες. Αλευρώνουμε μία ξύλινη επιφάνεια και τις ανοίγουμε τη κάθε μία ξεχωριστά με τον πλάστη σε οβάλ σχήμα για να φτιάξουμε τις λαγάνες.
- Τις απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί και ρίχνουμε από πάνω σουσάμι. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, κάνουμε τρυπίτσες.
- Ψήνουμε στον φούρνο στους 200° γι 15-20 λεπτά και έχουμε μία λαχταριστή λαγάνα έτοιμη για κατανάλωση! Μπορούμε να την φάμε και μέσα στις επόμενες 3-4 μέρες, αφού τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα. Καλή απολαυση!