Η χαρίσσα είναι μία πικάντικη πάστα που έρχεται από την Μέση Ανατολή και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Είναι πολύ γευστική, καθώς φτιάχνεται από πιπεριές, σκόρδο και ελαιόλαδο και ταιριάζει με κάθε φαγητό. Μπορείτε να την έχετε έτοιμη στο ψυγείο σας και να προσθέτετε μία κουταλιά σε φαγητά, σούπες, μαγειρευτά, σάλτσες και οπουδήποτε αλλού πηγαίνει ο νους σας. Συνήθως, δεν είναι υπερβολικά καυτερή, μπορείτε όμως να προσαρμόσετε στα δικά σας γούστα την έντασή της. Πάμε να δούμε πως θα την φτιάξετε:
Τι θα χρειαστείτε για την χαρίσσα;
- 3-4 καυτερές πιπερίτσες (χωρίς τους σπόρους)
- 2 μεγάλες πιπεριές φλωρίνης
- 2 κτσ πελτές ντομάτας
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κτγ κόλιανδρος
- 2 κτγ κύμινο
- 1 κτσ καπνιστή πάπρικα
- ½ κτγ πιπέρι καγιέν
- αλάτι
- χυμός από 1 λεμόνι
- 2 κτσ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- (προαιρετικά) λίγο φρέσκο τζίντζερ
Εκτέλεση Συνταγής
- Ρίξτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε για αρκετά δευτερόλεπτα.
- Μεταφέρετε την πάστα σε ένα βάζο. Ρίξτε από πάνω λίγο από το ελαιόλαδο (πέρα των 2 κτσ που βάλαμε στο μπλέντερ), ώστε να μην χαλάσει η πάστα. Κλείστε το καπάκι και αποθηκεύστε στο ψυγείο όπου μπορεί να μείνει η χαρίσσα για 2 εβδομάδες. Καλή απόλαυση!