Αυτός ο αρωματικός χαλβάς σιμιγδαλένιος είναι το τέλειο παραδοσιακό γλυκό. Είναι πολύ εύκολος να τον φτιάξετε, ειδικά με αυτήν την συνταγή που σας έχουμε. Ακόμη, μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για μία συνταγή vegan. Τι λέτε; Πάμε να την φτιάξουμε!
Τι θα χρειαστείτε για να ετοιμαστεί ο υπέροχος χαλβάς σιμιγδαλένιος;
Για το σιρόπι:
- 4 + ½ φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 6 φλ. νερό
Για τον χαλβά:
- 1 + ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 πακέτο σιμιγδάλι
- 4-5 κτσ ξανθές σταφίδες
- 100 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κτσ κανέλα
- ½ κτγ γαρύφαλλο
- ¼ κτγ μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση Συνταγής
Για το σιρόπι:
- Ρίξτε το νερό και την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και φέρτε σε μία βράση.
- Όταν το σιρόπι αρχίσει να βράζει, τότε μειώστε την ένταση της φωτιάς και σιγομαγειρέψτε για 10 λεπτά. Στο μεταξύ, ετοιμάστε τον χαλβά.
Για τον χαλβά:
- Σε μία κατσαρόλα ρίξτε το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε βαθύ σκεύος, καθώς το σιμιγδάλι κάνει φούσκες.
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί αρκετά – αλλά όχι υπερβολικά. Προσθέστε το σιμιγδάλι και μαγειρέψτε ανακατεύοντας σταδιακά με μία ξύλινη κουτάλα.
- Μετά από λίγα λεπτά, όταν το σιμιγδάλι αρχίζει να αποκτά χρυσαφένιο χρώμα, απομακρύνετε από την φωτιά.
- Ρίξτε το σιρόπι πάνω στο σιμιγδάλι, λίγο – λίγο με μία κουτάλα. Μετά από κάθε κουταλιά, ανακατέψτε καλά με την ξύλινη κουτάλα.
- όταν όλο το σιρόπι είναι στην κατσαρόλα, επιστρέψτε την στην φωτιά.
- Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά ενώ μαγειρεύετε. Μετά από μερικά λεπτά το σιμιγδάλι θα έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι και θα αρχίσει να γίνεται κολλώδες. Μαγειρέψτε μέχρι να αρχίσει να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Αφαιρέστε από την φωτιά και μεταφέρετε το μείγμα αμέσως σε μία φόρμα κέικ. Δεν υπάρχει λόγος να την βουτυρώσετε.
- Με την ξύλινη κουτάλα πιέστε τον χαλβά στην φόρμα του κέικ.
- Αφήστε να κάτσει για 15-30 λεπτά μέχρι να βγάλετε από την φόρμα. Αφού βγάλετε τον χαλβά από την φόρμα περιμένετε ένα 1 λεπτό μέχρι να σερβίρετε τα κομμάτια.
- Σερβίρετε τον χαλβά με έξτρα αμύγδαλα ή καρύδια.Μπορείτε να ρίξετε και λίγο μελάκι.
- Ο υπέροχος αυτός χαλβάς σιμιγδαλένιος μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι και μία εβδομάδα μετά. Από την στιγμή που δεν έχει γαλακτοκομικά δεν θα χαλάσει, βοηθάει και το σιρόπι σε αυτό.
- Καλή απόλαυση!