Αυτό το μπριάμ το δοκιμάσαμε σε ταβερνάκι στην Πάτμο και δεν γινόταν να μην ζητήσουμε την συνταγή. Είναι λίγο διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει αλλά η γεύση του και η εμφάνισή του το καθιστούν τόσο ωραίο. Σας προκαλούμε να το δοκιμάσετε και μετά δεν θα ξέρετε ποια συνταγή για μπριάμ θα είναι η αγαπημένη σας.
Τι θα χρειαστείτε για το μπριάμ;
- 500 γρ. πατάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες
- 500 γρ. κολοκύθι επίσης κομμένο σε λεπτές φέτες
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κτσ αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κτσ αποξηραμένο δεντρολίβανο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- μία χούφτα φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- ελαιόλαδο
- 1 κονσέρβα ντομάτα
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
Εκτέλεση Συνταγής
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°. Τοποθετήστε την σχάρα στην μέση του φούρνου.
- Τοποθετήστε τις φέτες από την πατάτα και το κολοκύθι σε ένα μεγάλο μπολ. Αλατοπιπερώστε και ρίξτε από πάνω τα αποξηραμένα μυρωδικά. Προσθέστε και τον φρέσκο μαϊντανό, το σκόρδο και μία γενναία δόση ελαιόλαδου.
- Ανακατέψτε καλά με τα χέρια σας.
- Ρίξτε την μισή κονσέρβα ντομάτας σε ένα στρογγυλό ταψί. Από πάνω, απλώστε στην σειρά, κυκλικά, τις φέτες πατάτας και κολοκυθιού καθώς και τις ροδέλες κρεμμυδιού.
- Ρίξτε και την υπόλοιπη ντομάτα που έμεινε από πάνω, όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.
- Καλύψτε με αλουμινόχαρτο το ταψί. Ψήστε στους 220° για 45 λεπτά.
- Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε και άλλο, για 30-40 ακόμη λεπτά. Θα πρέπει τα λαχανικά να έχουν ψηθεί ωραία και να είναι μαλακά αλλά και τα πολλά υγρά να έχουν εξατμιστεί. Δώστε προσοχή, καθώς ο κάθε φούρνος έχει ελαφρώς διαφορετικούς χρόνους ψησίματος.
- Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Ρίξτε από πάνω λίγο ακόμη ελαιόλαδο και σερβίρετε.
- Τόσο εύκολα φτιάξαμε αυτό το μπριάμ. Καλή όρεξη!