Το Imam Bayildi είναι μία από τις αγαπημένες μας πολίτικες συνταγές με μελιτζάνα. Καθώς τις προάλλες φτιάξαμε λαχταριστά ρολά μελιτζάνας με κιμά, σκεφτήκαμε ότι δεν γίνεται να μην μοιραστούμε μαζί σας την αγαπημένη μας συνταγή για ιμάμ. Μας αρέσουν επίσης γιατί τρώγονται άνετα και το καλοκαίρι και ας είναι λαδερό. Διαβάστε πως θα το φτιάξετε:
Ακόμη, διαβάστε εδώ για να μάθετε πως πήρε το όνομα του το ιμάμ!
Τι θα χρειαστείτε για το πολίτικο imam payildi;
- 8 μελιτζάνες
- 4-5 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 250 γρ. τριμμένη ντομάτα
- 3 κ.σ. ντοματοπολτό
- 70 γρ. γλυκιά γραβιέρα Κρήτης τριμμένη ή Κασέρι ή εναλλακτικά 70 γρ. φέτα τρίμμα
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 200 μλ. ελαιόλαδο για τηγάνισμα
- 150-200 μλ. παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες στη γέμιση
- 2 φρυγανισμένες φέτες Κρις Κρις Τόστιμο με Χαρούπι ή με Καλαμπόκι – Ηλιόσπορο
Εκτέλεση Συνταγής
1. Προετοιμάζετε τις μελιτζάνες
Κόψτε τα κοτσάνια και χαράξτε τις μελιτζάνες κατά μήκος με τρεις παράλληλες μαχαιριές, όπως στις φωτογραφίες. Οι ποικιλίες μελιτζάνας που κυκλοφορούν σήμερα σε γενικές γραμμές δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα. Αν θεωρείτε ότι χρειάζονται, τότε βάλτε αλάτι στις χαρακιές και αφήστε τες μια ώρα να βγάλουν την νικοτίνη που πικρίζει, ξεβγάλτε τες σε νερό και σκουπίστε τες για να μην πιτσιλίσουν λάδια στο τηγάνισμα.
2. Ετοιμάζετε τα κρεμμύδια
Καθαρίστε τα κρεμμύδια δοκιμάζοντας την απλούστερη μέθοδο που ανακάλυψα πρόσφατα: Κόβετε με τα φλούδια το κάθε κρεμμύδι σε τεταρτημόρια. Αφαιρείτε το μέρος της ρίζας από το κάθε τεταρτημόριο και μαζί μ’ αυτό το εξωτερικό φλούδι. Τριμάρετε την κορυφή του κάθε τεταρτημορίου από φλούδια, αν χρειάζεται και στη συνέχεια το κόβετε σε φέτες.φλούδια, αν χρειάζεται και στη συνέχεια το κόβετε σε φέτες.
3. Τηγανίζετε τις μελιτζάνες
Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο τηγανίσματος και αφού κάψει τοποθετείτε τις μελιτζάνες, με λαβίδα και πολλή προσοχή για να μην πετάξουν λάδι, με τις χαρακιές από κάτω. Σε 3-4 λεπτά γυρίστε τες ανάποδα να μαραθεί και η άλλη πλευρά. Μετά από άλλα 3 λεπτά, πιέστε λίγο με τη λαβίδα να σιγουρευτείτε ότι μαράθηκαν (δηλαδή ότι γίνονται επίπεδες με τη πίεση). Αν είναι ακόμη χλωρές και φουσκωμένες, ξαναγυρίστε τες απ’ την πλευρά που είναι ανοιχτές και τηγανίστε τες ακόμη 1-2 λεπτά. Αφαιρείτε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και τις ακουμπάτε σε ταψί με μπόλικο χαρτί κουζίνας με την ανοιχτή πλευρά προς τα κάτω ώστε να απορροφηθεί όσο περισσότερο λάδι. Συνεχίζετε την διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
4. Σοτάρετε τα κρεμμύδια
(διαδικασία που μπορεί να γίνει παράλληλα με το τηγάνισμα των μελιτζάνων). Σε άλλο τηγάνι βάζετε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μεσαία φωτιά. Ρίχνετε το κρεμμύδι και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και αφού αρχίζουν να σοτάρονται χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε για τουλάχιστον 20’-30’ ή έστω για όσο χρόνο τηγανίζετε τις μελιτζάνες, ώστε να νοστιμίσουν ανεβάζοντας σάκχαρα.
ΤΙΠ: Τα κρεμμύδια όσο τα σιγοψήνεστε, τόσο νοστιμίζουν μέχρι σε περίπου μια ώρα να φύγει σταδιακά το νερό που περιέχουν και να «καραμελώσουν», καθώς δημιουργούνται σάκχαρα. Όμως στο Ιμάμ, επειδή στη συνέχεια θα ψηθούν στο φούρνο, δεν θέλετε να τα αφυδατώσετε πλήρως, οπότε η μισή ώρα είναι υπερεπαρκής για ένα γενναίο σοτάρισμά που θα τα νοστιμίσει.
5. Ολοκληρώνετε τη γέμιση
Στα σοταρισμένα κρεμμύδια, προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας και μια κουταλιά σούπας ντοματοπολτό και ανεβάζοντας λίγο τη φωτιά ανακατεύετε. Προσθέτετε και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να φύγουν τα υγρά.
Αφαιρείτε τη γέμιση απ’ τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει λίγο για να είναι πιο εύκολο να γεμίσετε τις μελιτζάνες. Παράλληλα τρίβετε το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε.
6. Ετοιμάζετε το Ιμάμ για τον φούρνο
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C. Βρίσκετε ένα ταψί που να χωράει τις μελιτζάνες χωρίς στρίμωγμα, αλλά και χωρίς να αφήνει πολλά κενά, ώστε να μην χρειάζεται υπερβολική ποσότητα λαδιού στο ψήσιμο. Τοποθετείτε μέσα τις μελιτζάνες με την ανοιχτή πλευρά προς τα πάνω και τις ανοίγετε ώστε να μεγιστοποιήσετε την επιφάνεια που μπορείτε να βάλετε τη γέμιση. Με κουτάλι γεμίζετε κάθε μελιτζάνα και στο τέλος προσθέτετε από πάνω το τυρί που επιλέξατε (γραβιέρα/κίτρινο τυρί ή φέτα). Βάζετε τις υπόλοιπες δύο κουταλιές σούπας ντοματοπολτό ανάμεσα στις μελιτζάνες για να κάνει σάλτσα και ρίχνετε το παρθένο ελαιόλαδο ανάμεσα τους. Βάζετε το imam bayildi στο φούρνο.
7. Ψήσιμο & ανάπαυση
Σε 45’ στους 180C το Imam Bayildi πρέπει να είναι έτοιμο. Αφαιρείτε το ταψί απ’ το φούρνο και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (καλοκαίρι είναι, οπότε μιλάμε για 35C), ή έστω μισή ώρα τουλάχιστον σε ήπια ζεστή θερμοκρασία, πριν σερβιριστεί.
Το φαγητό αυτό σερβίρετε ιδανικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος συνοδευόμενο απαραίτητα από καλή φέτα και κριτσανιστό ψωμί. Εμείς σας προτείνουμε το Τόστιμο από την Κρις Κρις που είναι τόσο… νόστιμο, ακόμη και άψητο!
Κρις Κρις Τόστιμο σε νέες πεντανόστιμες γεύσεις με Χαρούπι και Καλαμπόκι – Ηλιόσπορο
Οι αφράτες και μαλακές πεντανόστιμες φέτες τοστ εμπλουτίζονται με 2 νέες γεύσεις: Νέο Κρίς Κρίς Τόστιμο με Χαρούπι και Νέο Κρίς Κρίς Τόστιμο Καλαμπόκι – Ηλιόσπορος. Τις δοκιμάσαμε και δεν μπορούμε να διαλέξουμε ποια είναι η αγαπημένη μας.
Οι δύο νέες γεύσεις έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες και αγαπημένες: Κρις Κρίς Τόστιμο Σίτου & Κρίς Κρίς Τόστιμο Ολικής Άλεσης.
Παράλληλα, οι συσκευασίες της σειράς σε νέο μέγεθος, ανανεώνονται με νέα μοντέρνα εικαστικά. Δοκιμάστε τες μαζί με το imam bayildi σας ή μαζί με οποιοδήποτε άλλο φαγητό και θα μας θυμηθείτε!