Αυτές τις μέρες που έχουμε έξτρα ελεύθερο χρόνο στο σπίτι, μας αρέσει να πειραματιζόμαστε στην κουζίνα. Γίνεται, λοιπόν, να μην δοκιμάσουμε να φτιάξουμε το δικό μας ψωμί; Ε όχι! Γι’ αυτό, σήμερα θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε το δικό μας αφράτο χειροποίητο ψωμί ολικής αλέσεως! Αλεύρι ολικής αλέσεως είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε από ότι περιμένατε, καθώς έχει και σε φούρνους αλλά και στα σουπερμάρκετ. Ας δούμε πως θα το φτιάξετε:
Τι θα χρειαστείτε για το ψωμί ολικής αλέσεως;
- 1 κιλό σταρένιο αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 κ.γ. στεγνή µαγιά (περίπου 1½ φακελάκι)
- 2 κ.γ. αλάτι
- χλιαρό νερό (όσο πάρει)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Προαιρετικά: λίγη ρίγανη (ή άλλο µυρωδικό ή µπαχαρικό της αρεσκείας µας), αν δεν µας αρέσει η µυρωδιά της µαγιάς
Εκτέλεση Συνταγής
- Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
- Ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό ζυμώνοντας. Ζυμώνουμε ζωηρά προσθέτοντας μικρές δόσεις χλιαρού νερού· καλό είναι να περιμένουμε να απορροφηθεί κάθε δόση νερού προτού προσθέσουμε την επόμενη. Στόχος μας είναι να προκύψει μια λεία, μαλακή, ελαστική ζύμη. Πρέπει να μην έχει πυκνή σύσταση, αλλά να μην κολλάει και στα χέρια. Πρέπει να μπορεί η γροθιά μας να εισχωρεί εύκολα στο ζυμάρι.
- Στο τέλος, προσθέτουμε το λάδι και το μυρωδικό και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Αφήνουμε το ζυμάρι καλά σκεπασμένο σε απάνεμο μέρος, να σταθεί για περίπου 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια, πλάθουμε 2 – 3 φραντζόλες ή καρβέλια και τις βάζουμε σε καλά λαδωμένες φόρμες. Υπολογίζουμε ότι το ψωμί θα διπλασιαστεί (περίπου) σε όγκο και θα φουσκώσει και στο ψήσιμο.
- Σκεπάζουμε τις φόρμες με πετσέτες και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι (για περίπου 2 – 3 ώρες).
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Τρυπάμε λίγο την επιφάνεια των ψωμιών, όχι σε βάθος, και φουρνίζουμε τα ψωμιά.
- Ψήνουμε για περίπου 50 – 60 λεπτά. Τα βγάζουμε και, για να ελέγξουμε αν είναι ψημένα, τα πιάνουμε με πετσέτα, τα αναποδογυρίζουμε και τα χτυπάμε λίγο με τα δάχτυλα – αν είναι ψημένα, κάνουν κούφιο ήχο.
- Ξεφορμάρουμε τις φραντζόλες/καρβέλια και τις αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
- Κρατάμε όσο ψωμί ολικής θέλουμε να καταναλώσουμε τις επόμενες 2 – 3 ημέρες και το υπόλοιπο το διατηρούμε στην κατάψυξη. Είναι προτιμότερο να το κόψουμε σε φέτες, για να μπορούμε να ξεπαγώσουμε ακριβώς όσο θέλουμε.
Δείτε ακόμη: Τα πιο εύκολα pancakes που έχεις κάνει ποτέ – μόνο με δύο υλικά