Τα μακαρόνια με κιμά τα αγαπάμε όλοι, και όλοι τα φτιάχνουμε διαφορετικά. Η παραδοσιακή συνταγή για σάλτσα bolognese θέλει ταλιατέλες, κρεμμύδι, σέλερυ, καρότο και ελάχιστη ντομάτα μαζί με το κρέας. Η δική μου είναι λίγο πιο ελαφριά και απλή, αλλά στην προκειμένη μας ενδιαφέρει η τεχνική (εντάξει, μας ενδιαφέρει και η συνταγή).
Υλικά:
3 κοφτά κουτάλια της σούπας λάδι
250 γρ. κιμάς ανάμεικτος (χοιρινός και βοδινός)
1 κύβος λαχανικών
πιπέρι
1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
1 συσκευασία χυμός ντομάτας/πασσάτα
1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη
αλάτι
κανέλα
προαιρετικά: 1 κουτάλι της σούπας κέτσαπ
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε υψηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε όλο τον κιμά στην κατσαρόλα και τον αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα να καραμελώσει. Ύστερα, “σπάμε” τον κιμά με μια κουτάλα ή σπάτουλα και αφήνουμε τον κιμά να ψηθεί από τη μία μεριά. Ανακατεύουμε με αυτόν τον τρόπο, “σπάζοντας” τον κιμά και αφήνοντάς τον να ψηθεί καλά.
Προσθέτουμε τον κύβο και τον σπάμε με την ίδια κουτάλα μέχρι να γίνει σκόνη και να αναμειχθεί με τον κιμά. Ρίχνουμε όσο πιπέρι θέλουμε και ρίχνουμε το σφηνάκι κόκκινο κρασί. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, λίγο αλάτι και όση κανέλα θέλουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε 5-10′ να βράσει, ανακατεύοντας όποτε χρειάζεται. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγη κέτσαπ μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη.
Βράζουμε τα μακαρόνια που προτιμούμε (σχεδόν όλα τα είδη ταιριάζουν με τη σάλτσα κιμά/bolognese) και σερβίρουμε με τη σάλτσα και (προαιρετικά) όποιο τριμμένο τυρί επιθυμούμε.
Απολαμβάνουμε!