Τα σοκολατάκια κάνουν τους ανθρώπους χαρούμενους, αυτό είναι γεγονός. Τα σοκολατάκια, επίσης, μπορείς να τα φτιάξεις με πολύ απλό τρόπο χωρίς καμία περίπλοκη συνταγή. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια φόρμα για σοκολατάκια, σοκολάτα και μια γέμιση που σου αρέσει. Φόρμες για σοκολατάκια μπορείς να βρεις παντού, πια, από τα Jumbo μέχρι το απέραντο internet. Βέβαια, δεν είναι απολύτως απαραίτητο να πάρεις φόρμα για σοκολατάκια. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πλαστικές θήκες για παγάκια, θήκες σιλικόνης, απλά χρειάζεται λίγη φαντασία. Εγώ, προσωπικά, θα σου συνιστούσα να προμηθευτείς μία φθηνή φόρμα σιλικόνης για σοκολατάκια για αρχή. Ένα καλό που έχουν τα σοκολατάκια είναι η απέραντη ποικιλία στις γεύσεις, και ένα καλό όταν τα φτιάχνεις μόνη σου είναι ότι μπορείς να τα φτιάξεις ακριβώς όπως εσύ θες! Είτε θες λευκή σοκολάτα με Merenda, είτε σοκολάτα γάλακτος με καρύδα, μπορείς να απολαύσεις αυτό ακριβώς που θες, χωρίς πολύ κόπο.
Ξεκίνησε με:
200 γρ. σοκολάτα (γάλακτος, μαύρη ή λευκή)
Σπάσε τη σοκολάτα σε κομμάτια και (σε ένα κατάλληλο μπολ) λιώσε τη στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί (σε ένα μπολ το οποίο βρίσκεται πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που βράζει). Αν αποφασίσεις να τη λιώσεις σε φούρνο μικροκυμάτων (κάτι που εγώ προτείνω) βάλε την αρχικά για 30-40” σε μέτρια ισχύ, ανακάτεψε και μετά βάλε την για 20-30” σε χαμηλή ισχύ μέχρι να λιώσει (δε θα χρειαστεί πάνω από 2-3 επαναλήψεις σε αυτό το βήμα). Πάντα να ανακατεύεις τη σοκολάτα που λιώνεις σε μικροκυμάτων ανά τακτά διαστήματα, καθώς τα μικροκύματα δε θερμαίνουν ομοιόμορφα και υπάρχει περίπτωση να καεί.
Αν λιώνεις τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (bain-marie) τότε μπορείς να την ανακατεύεις ανά κάποιο διάστημα αλλά δε χρειάζεται να φοβάσαι ότι θα καεί. Απλά μόλις λιώσει καλό θα είναι να την αποσύρεις από τη φωτιά και να την αφήσεις να φτάσει σε χλιαρή θερμοκρασία. Κάτι ακόμα μπορείς να πάρεις υπόψιν είναι ότι υπάρχει κάτι που λέγεται «σκληρυμένη» σοκολάτα (κοινώς tempered chocolate), η οποία είναι απλώς σοκολάτα η οποία σταθεροποιείται καλύτερα από όταν δεν είναι σκληρυμένη. Θα μιλήσω κάποια άλλη στιγμή για αυτό και δε χρειάζεται να ασχοληθείς ιδιαίτερα, εκτός κι αν ασχολείσαι επαγγελματικά με τη σοκολατοποιία.
Έχεις, λοιπόν, τη σοκολάτα σου έτοιμη και στέκεσαι μπροστά από τη φόρμα. Άπλωσε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε ένα δίσκο στην επιφάνεια εργασίας σου και τη φόρμα πάνω από αυτά. Βάλε περίπου ένα κουτάλι του γλυκού σοκολάτα σε κάθε εσοχή και ύστερα γύρισε τη φόρμα στα χέρια σου μέχρι να καλυφθούν όλες οι πλευρές των εσοχών με λιωμένη σοκολάτα. Σε περίπτωση που κάποιο σημείο δε θέλει να σου κάνει τη χάρη, κανείς δε θα σε κρίνει αν χρησιμοποιήσεις ένα κουτάλι ή εάν αθώο δαχτυλάκι (με ή χωρίς γάντι, ανάλογα το πού θα πάνε τα σοκολατάκια).
Μόλις τελειώσεις με αυτή τη διαδικασία, αναποδογύρισε τη φόρμα πάνω από το αντικολλητικό χαρτί και βάλε το δίσκο με το χαρτί και τη φόρμα στο ψυγείο. Άσε τη φόρμα στο ψυγείο 5-20’. Μόλις βγάλεις τη φόρμα δες αν η σοκολάτα έχει σκληρύνει παντού και τώρα μπορείς να τη γεμίσεις όπως εσύ θες!
Είπα στην αρχή ότι υπάρχουν άπειρες γεύσεις που μπορείς να δοκιμάσεις αλλά αν χρειάζεσαι λίγη έμπνευση μπορείς να φτιάξεις ένα από τα παρακάτω σοκολατάκια:
Σοκολατάκια με καραμέλα
Τη συνταγή για την καραμέλα την είδες εδώ και, πίστεψέ με, μέσα σε σοκολάτα θα την αποθεώσεις. Απλά βάλε ¼ με ½ κουτάλι του γλυκού καραμέλα σε κάθε κέλυφος σοκολάτας, προσέχοντας να μη φτάσεις την καραμέλα μέχρι το χείλος της σοκολάτας, αφού έτσι δε θα μπορείς να την καπακώσεις μετά και το σοκολατάκι θα γίνει…κούπα σοκολάτας. Μπορείς επίσης να προσθέσεις λίγο μπισκότο, με… λίγη αυτοπεποίθηση!
Σοκολατάκια με φιστικοβούτυρο
Αν έχεις φάει ποτέ peanut butter cup αυτή τη στιγμή γνέφεις καταφατικά μπροστά από την οθόνη σου. Φιστικοβούτυρο ξέρεις ήδη να φτιάχνεις από εδώ και η υφή του το κάνει τέλειο για σοκολατάκια, αφού μπορείς να το χειριστείς πολύ εύκολα. Απλά βάλε ένα μικρό μπαλάκι φιστικοβούτυρου σε κάθε κέλυφος πριν καπακώσεις με σοκολάτα! Αν θες το σοκολατάκι σου να είναι λίγο πιο gourmet, ανακάτεψε το φιστικοβούτυρο με λίγο σιρόπι σφενδάμου ή άχνη ζάχαρη και κανέλα πριν το βάλεις στα σοκολατάκια!
Σοκολατάκια με Merenda (ή Nutella, δε κρίνω)
Το να βάλεις σοκολάτα μέσα σε σοκολάτα υπάρχει περίπτωση να είναι ένα από τα πιο ιδιοφυή πράγματα μετά το ψωμί του τοστ. Απλά βάλε ¼ με ½ κουτάλι του γλυκού άλειμμα πραλίνας φουντουκιού σε κάθε κέλυφος (ίσως και μερικά φουντούκια, αν θες)!
Τη σοκολάτα που έμεινε από όταν έφτιαχνες τα κελύφη στα σοκολατάκια μπορείς να τη λιώσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ανέφερα παραπάνω και με αυτήν θα καπακώσεις τα σοκολατάκια σου.
Μετά από τουλάχιστον 20’ στο ψυγείο μπορείς να απολαύσεις τους καρπούς της δουλειάς σου και να ενθουσιάσεις όποιον δοκιμάσει τα δικά σου σπιτικά σοκολατάκια!