Η σάλτσα μπεσαμέλ ή αλλιώς λευκή σάλτσα προήλθε από την Ιταλία και στις μέρες μας θεωρείται η μητέρα της γαλλικής κουζίνας. Τα κύρια συστατικά της είναι βούτυρο, αλεύρι και γάλα, ενώ με την προσθήκη τυριών προκύπτει η σάλτσα mornay (που είναι ουσιαστικά μπεσαμέλ με τυρί). Η μπεσαμέλ και η mornay χρησιμοποιούνται κυρίως σε μακαρονάδες (mac & cheese, παστίτσιο κ.ά.) αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάνω από λαχανικά (μουσακάς), κρέας ή σάντουιτς (croque monsieur και croque madame).
Υλικά:
1/2 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 λίτρο γάλα
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
μουστάρδα
προαιρετικά: μια χούφτα κίτρινο τυρί της επιλογής σου
Εκτέλεση:
Λιώσε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτεψε με έναν αυγοδάρτη ή ένα κουτάλι μέχρι να γίνει μία πάστα. Συνέχισε να ανακατεύεις την πάστα πάνω από τη φωτιά για 2-3′. Πρόσθεσε λίγο από το γάλα και ανακάτεψε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθεί. Πρόσθεσε άλλη μία κούπα γάλα (στο περίπου) και συνέχισε να ανακατεύεις. Μόλις ενσωματωθεί, ρίξε όλο το γάλα μέσα στη σάλτσα, όσο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και μουστάρδα θες και ανακάτεψε μια τελευταία φορά μέχρι να γίνει μια λεία σάλτσα. Αν θες να την κάνεις σάλτσα mornay πρόσθεσε σε αυτό το στάδιο το τυρί που θες.
Η σάλτσα είναι έτοιμη να την προσθέσεις σε οποιοδήποτε πιάτο θες!