Μια λαχταριστή πρόταση που συνδυάζει μανιτάρια, σπανάκι και ρύζι. Ιδανική για μπουφέ ή για το οικογενειακό τραπέζι, με υπέροχη γεύση και πολύ χορταστική!
Υλικά
- ½ φλιτζάνι καστανό ρύζι, στεγνό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κλονάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 280 γραμμάρια μανιτάρια crimini, τα κοτσάνια αφαιρούνται, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο εστραγκόν, ψιλοκομμένο
- 170 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι
- 85 γραμμάρια λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 4 αυγά, χτυπημένα
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
- 2 κουταλιές της σούπας ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C. Μαγειρέψτε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και τσιγαρίστε τα μέχρι να γίνουν διάφανα. Ρίξτε το σκόρδο, το σέλινο, το αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε τα μανιτάρια και το εστραγκόν και μαγειρέψτε μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τους χυμούς τους και να εξατμιστούν τα υγρά, περίπου 5 λεπτά ακόμα. Προσθέστε το σπανάκι και μαγειρέψτε μέχρι να μαραθεί. Ρίξτε τις λιαστές ντομάτες, στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά τα αυγά, τη μουστάρδα και το ζωμό. Προσθέστε το μείγμα λαχανικών και το ρύζι και ανακατέψτε να ενωθούν. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα λαχανικών και λειαίνουμε με μια σπάτουλα. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά οι άκρες. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια περνάμε ένα μαχαίρι στις άκρες και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.